Az interjúban – melyet a Könyves Magazin Krekó újrahúzott könyve, a Tömegparanoia 2.0 közelmúltbeli megjelenése kapcsán készített – a szerző arról beszél, hogy a járvány egyfajta projekciós felület.

“Akinek van valamilyen téveszméje, az erőszeretettel ráolvassa a vírusra is. Aki például korábban az 5G-tornyoktól félt, az most azt mondhatja, hogy az 5G-tornyok terjeszthetik a koronavírust. A járvány az összes konteós mozgalomnak ad valamiféle lendületet és lehetőséget, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy változatlan formában élnek tovább. Ez végül is egy folklorisztikai jelenség, hogy aktualizálódnak, átalakulnak az egyes elméletek. Újabb élményanyag kapcsolódik hozzájuk, ez beépül a narratívájukba és ezáltal fejlődnek. Ami új, az ennek a volumene.”

Véleménye szerint ha a járványnak van általános üzenete a hivatalos kommunikátorok számára, az az, hogy érdemes minden pillanatban az igazat mondani. Ha pedig valamiről nincs biztos tudásunk, akkor azt mondani, hogy még nem tudjuk biztosan. “Mert ennek az alternatívája, az össze-vissza beszéd és a sok látványos ellentmondás elbizonytalanítja, gyanakvóvá teheti az embereket” – mutat rá Krekó.

Az átlagember és a hatalom, valamint az emberek és a tudomány viszonyával kapcsolatban Krekó arra figyelmeztet: teljesen normális, hogy veszélyhelyzetekben az emberek gyanakodnak. Véleménye szerint ha a hatalommal szembeni gyanakvásról mindig pejoratívan beszélünk, az naiv állásponthoz vezet. Mert az sem igaz, hogy a hatalomnak és a tudósoknak mindig igazuk van. Szerinte a vak bizalom és a túlhajtott, paranoid bizalmatlanság egyaránt veszélyes.

Az interjúban Krekó rámutat: polarizált politikai közegben mindenki fogékonyabb az összeesküvés-elméletekre. Ilyenkor szerinte az embernek fel kell tartania a kezét, hogy bocs, és korrigálni – ez nem szégyen. Sőt a sérülékenység tudata az első lépés ahhoz, hogy egyáltalán lépéseket tehessünk annak érdekében, hogy ne csapjanak be.

A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Illusztráció: Unsplash.com/Mathilda Khoo

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!