A BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárának cikke szerint a kijelentés, miszerint „maghasadásra utaló jeleket találtak Csernobilban”, nem pontos. Spontán maghasadás ugyanis folyamatosan történik urán és plutónium tartalmú anyagokban. A kérdés szerinte inkább az, hogy ellenőrizetlen maghasadásos láncreakció létrejött-e, létrejöhet-e.

A Láncreakció című blogon megjelent bejegyzésében a szakértő arról ír, hogy 2016 és 2019 között bizonyos neutron-beütésszám mérések 60-80 százalékos növekedést mutattak. Az, hogy a lávát tartalmazó helyiségen kívül elhelyezett neutrondetektorok növekvő neutronszámot mérnek, arra utal, hogy a kóriumban található hasadóanyag a kritikussághoz közelebb került. Ez azonban nem jelent még önfenntartó láncreakciót.

Szerinte az ukrán szakemberek beszámolói arra utalnak, hogy egyes helyeken kritikussághoz közelebb kerülhetett a hasadóanyag tartalmú láva, de kritikussági baleset bekövetkezéséről nincsen szó. Arra a kérdésre, hogy a jövőben bekövetkezhet-e ilyen baleset, csak további vizsgálatok révén kaphatunk választ.

Egy 1986-oshoz hasonló robbanás azonban a szakértő szerint “nem tud történni”. “Ma a rendszer atmoszférikus nyomáson van, a hőmérséklet most alacsony, így nincs olyan energiatartalma a sérült üzemanyagnak, amiből olyan méretű robbanás fejlődhetne ki, mint 1986-ban. Ugyanakkor egy lassú kritikussági baleset bekövetkezését a most rendelkezésünkre álló adatok alapján nem lehet kizárni. Ez a kérdés mindenképpen további kezelést igényel, és nemzetközi figyelmet érdemel” – írja posztjában a szerző.

Egyben arra is rámutat: az évek óta megfigyelt jelenség most valószínűleg a katasztrófa 35. évfordulója alkalmából tartott konferencia beszámolói révén került a média érdeklődési körébe.

A teljes bejegyzést itt olvashatjátok el.

Illusztráció: HBO

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!