A Facebookon terjedő történet szerint “egy nagybajomi ember” egy koronavírusteszt-szállítmány kipakolásakor arra lett figyelmes, hogy a “pálcikák egy részére pozitív teszt, a többire negatív teszt volt írva”. A sztori szimpla fotó révén is terjed, amin ezek az állítólag beépített eredményt adó tesztek láthatók.

Pozitív és negatív koronavírus tesztpálcikák
A szöveg és a fotó

A fotó érdekessége, hogy – mivel egy jól beazonosítható képről van szó – a Facebook tényellenőrző rendszere érzékeli: külföldi tényellenőrzők korábban elemezték már az adott tartalmat. Ezért ezt írja ki magyarul az olvasóknak:

“Hiányzik a kontextus. Ugyanezt az információt független tényellenőrzők egy másik bejegyzésben ellenőrizték. Kisebb eltérések lehetségesek. Független tényellenőrzők szerint ennél az információnál hiányzik a kontextus, így félrevezető lehet az emberek számára.”

Aki ennél részletesebb magyarázatra vágyik, annak – kapcsolódó magyar tartalom hiányában – meg kell elégednie a norvég Faktisk belinkelt cikkével. Persze a Google Translate világában ez nem egy megugorhatatlan feladat. Igaz, a fordító szolgáltatás magyar nyelven még nem olyan megbízható, mint például angolul, de a lényeg így is kihámozható.

Facebook tényellenőrzés - hiányzó kontextus
A Facebook figyelmeztetése

A Facebook egyébként épp a múlt héten jelentette be, hogy – az AFP hírügynökséggel együttműködésben – hamarosan magyar nyelvű tényellenőrzés is lesz a közösségi oldalon. Az AFP tényellenőrző oldalának magyar szekciójában még nincs saját tartalom.

Mire kell a pozitív és negatív kontroll?

A pozitív-negatív kontrolltesztes témával egyébként korábban a Reuters tényellenőrzői is foglalkoztak. A fenti képen látható kontrollmintákat nem hamis diagnózisok felállítására, vagy épp a betegszám felpumpálására használják, hanem az esetleges tesztelési hibák felderítésére.

A negatív kontroll a hamis pozitív tesztek kiszűrését segíti. Ha egy ilyen mintát használva pozitív eredmény születik, a vizsgálat elvégzői tudhatják, hogy valami nem stimmel a tesztelés körülményeivel. Hasonló funkciója van a pozitív kontrollnak is, amelynek elvileg mindig pozitív eredményt kell hoznia.

Azaz a negatív kontroll hivatott a rendezett laboratóriumi munkát kontrollálni, például kiszűrni egy nem beteg ember mintájának laborbeli szennyeződését. A pozitív pedig a reakció működőképességét ellenőrzi, és esetleges technikai hibákra utalhat – világít rá az ellenőrzés fontosságára Kemenesi Gábor virológus.

Mit ajánl a gyártó?

A szóban forgó antigén teszt használati útmutatójából megtudhatjuk, hogy a koronavírus diagnosztizálására alkalmas tesztkészlethez egy pozitív és egy negatív kontroll minta tartozik.

“A kontrollok kifejezetten úgy vannak megtervezve és gyártva, hogy biztosítsák a Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device megbízhatóságát és arra szolgálnak, hogy ellenőrizzék a módszer felhasználóhatóságát a teszt megfelelő kivitelezésére és az eredmények értelmezésére. A pozitív kontroll pozitív teszteredményt eredményez és látható a tesztvonal (T). A negatív kontroll negatív teszteredményt eredményez. A helyes laboratóriumi gyakorlat pozitív és negatív kontrollok alkalmazását javasolja annak biztosítására, hogy a teszt reagensek működnek, és a tesztet megfelelően végezték el.”

A gyártó az alábbi körülmények esetén javasolja pozitív és negatív kontrollok alkalmazását:

  • Minden egyes új kezelő személynél a betegmintákon történő vizsgálat elvégzése előtt.
  • Új tesztszállítmány átvételekor.
  • Rendszeres időközönként, a helyi követelmények és az egyéni minőségellenőrzés szerint.

Arról, hogy milyen megoldások teszik lehetővé a hamis eredmények ellenőrzését, ez a Euronews hír számol be.

Hogy lehet ellenőrizni a Covid-19 teszteket, és elkerülni a hamis negatív eredményeket?

Melyek a legrelevánsabb járványügyi adatok? Európai kutatók a Közös Kutatóközpontban (Joint Reseach Centre) azon dolgoznak, hogy választ találjanak az új kih…

Illusztráció: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!