A kísérlet a következőképpen néz ki: a videók készítői meleg vizet engednek orvosi maszkokra, majd rázoomolnak az így eláztatott anyagra, amelyben izgő-mozgó, féregszerű fonalak, paraziták bukkannak fel. Terjed ilyen videó már a Facebookon és a YouTube-on is:

Mi mozog a maszkokban???

Mivel sok videót kaptam másoktól, amelyeken látszik ez a jelenség, úgy döntöttem, hogy csak magamnak hiszek! Kerestem, találtam…

Egyes magyarázatok szerint férgekről van szó, mások “Morrgerlon szálas nanotechnológiával mérgezett, gyilkos cuccról” beszélnek. A videók alkalmasak lehetnek arra, hogy elvegyék a kedvet a koronavírus elleni védekezés egyik fő eszközétől, a maszkhordástól.

Ártalmatlan szövetszálakról lehet szó

Ezek a “felfedezések” nem újak és nem is magyar eredetűek, csupán idehaza március végén vált divatossá ilyen felvételek készítése. Németországban már hetekkel korábban megjelentek hasonló videók, így német nyelven már a jelenség értelmezéséről is találni anyagokat.

A dpa hírügynökség tényellenőrzői például arról írnak, hogy a videókban látható sötét szálak valószínűleg a gyártás során (például a gyárban dolgozók munkaruhájáról), vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra. Ezek a dpa szerint azonban se nem férgek, se nem nanotechnológiai rostok, hanem ártalmatlan anyagok, például szövetszálak. Mozogni pedig nedvesség, hőváltozás vagy statikus elektromosság hatására kezdenek.

A dpa-nak nyilatkozó biológus – aki egyébként érthetőnek tartja, hogy emberek a jelenséget látva megijednek – egy képbe helyező videót is készített e szálakról. Az alább beágyazott videó hosszú, németül nem értőknek egyenesen unalmas is lehet. A 45. perchez pörgetve azonban komoly nagyítású, mikroszkópos képeken is látható egy ilyen szál – és úgy már jóval kevésbé ijesztő.

https://www.youtube.com/watch?v=-hZC4XbV3cE&t=2654s

A videó egyébként nem egy maszkot, hanem hasonló vádakkal illetett PCR-tesztpálcát vizsgál, a lényege azonban ugyanaz. A Correctiv tényellenőrző anyagából az is kiderül, miért csak a sötét szál mozog – azért, mert az nem a termék rögzített része. A Correctiv által megkérdezett szakértő szerint ezek a szálak az egészségre ártalmatlanok. Egész nap lélegzünk be hasonlókat, de testünk védekező rendszere képes kiszűrni őket.

A maszkok és Covid-tesztpálcák alapanyagait évek óta használják, és toxikológiailag ártalmatlanok – tudta meg a dpa a Lausanne-i Egyetem Orvostudományi és Egészségügyi Központjától. A megfigyelt jelenséghez semmilyen szinten kapcsolódó Morgellonról pedig a fent linkelt Correctiv-cikk utolsó bejegyzésében olvashattok.

Update | A zaol.hu-nak nyilatkozó mikrobiológus vizsgálat nélkül ugyan nem akart ítéletet mondani a magyar videókon látható fonalakról, de állítása szerint akkor sem kellene félni, ha a szálak esetleg tényleg apró férgek lennének. A klinikai mikrobiológus az arcmaszkok fertőtlenítését feleslegesnek gondolja, mint ahogy például sálakat sem szoktunk fertőtleníteni. Sőt a maszkok alkoholba áztatása kifejezetten káros is lehet, mert gyengítheti szűrőhatásukat.

Update 2. | A férges maszkos állítás március 30-án az Update LOW CARB facebookos videójában is megjelent. Ebben Schobert Norbi arról beszélt: “a leheletünktől és a baktériumoktól ilyen fonalférgek keletkeznek, aztán lehet, nem is a Covidban patkolunk el, hanem egy ilyen maszkból visszalélegzett ilyen férges tüdőgyulladásban“.

A fitneszguru aztán április 2-án módosított korábbi állításán, megjegyezve, hogy az az orvosok szerint hülyeség. Egy órával később azonban egy harmadik bejegyzésben is megemlékezett a témáról. Ezúttal a fenti első frissítésben is idézett mikrobiológus, Felső Péter mediaworksös lapokban megjelent nyilatkozatát lobogtatva azt kérdezte: “Szuper! Akkor most kinek higyjek? Novák Hunornak? Felső Péternek? Lenyelem kretén vagyok és naponta fertőtlenítek, forralok, tanácsolva másnak is….”

Update 3. | Miután a videók a Balkánon is elterjedtek, az AFP régiós tényellenőrzői is utánajártak a férges-maszkos jelenségnek.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!