A múlt héten a magyar netet ellepték azok a házi videók, amelyek készítői férgeket vagy parazitákat véltek felfedezni orvosi maszkjaikban. Akkor a dpa és a Correctiv német tényellenőrző anyagai alapján megírtam: a felvételeken jó eséllyel ártalmatlan szövetszálak láthatók.

Az AFP szerb nyelvű tényellenőrző oldala április 8-án aztán arról számolt be, hogy hasonló videók a Balkánon is gőzerővel terjednek. Ezért a sztorira a hírügynökség régiós tényellenőrzői is ráugrottak, az általuk begyűjtött állásfoglalások pedig lényegében megegyeznek a dpa és a Correctiv által megszólaltatott szakértők véleményével.

Ami miatt mégis külön bejegyzést szenteltem ennek a nyomozásnak, az az alábbi három adalék:

Egyrészt az AFP cikkében megszólal egy német maszkgyártó cég képviselője is, aki elmondja: elektrosztatikus töltésük miatt a maszkok hajlamosak magukhoz vonzani apró szövetdarabokat és szennyeződéseket. Ez történhet többek között a gyári csomagolás során, de akár használat közben vagy tárolás során is, például a zsebünkben. | Ez tehát a magyarázat a Hogyan került oda? kérdésre.

Másrészt a cikk bemutatja a Philips eindhoveni kutatólaboratóriumában dolgozó Cristian Presură házi kísérletét is, amelyben a román fizikus megismétli a videókban látható vizsgálatot. Ő meleg víz helyett a vízforraló páráját használja, és arra jut: amiket a laikus szem izgó-mozgó férgeknek láthat, azok valójában környezeti változásokra reagáló szövetdarabkák. | Ez tehát a magyarázat a Miért mozognak a szálak? kérdésre.

https://youtu.be/nx0CnMiuXmc

Harmadrészt az AFP újságírónője egy belgrádi tudományos intézet laborjába is ellátogat, hogy kamera előtt vizsgáltassa meg saját, “gyanús” szálakat is tartalmazó, használt maszkját. A kutató pedig a vizsgálat után elmondja: a szövetszálak – többek között ismétlődő mintázatuknak köszönhetően – mikroszkóp alatt jól felismerhetők. Amit pedig a maszkon a mikroszkóp alatt láttak, az nem élő szervezet volt, csupán valamiféle anyag maradványa. | Ez pedig a Jó-jó, de akkor miért nem visz be végre valaki egy ilyen maszkot bevizsgáltatni, hogy megnyugodhassunk végre? kérdésre lehet válasz – legalábbis azoknak, akik nem szeretnének mindenáron a fenti válaszok ellenkezőjében hinni.

Az AFP cikke jól rávilágít arra, mennyi-mennyi szakértő sok más, hasznosabb dolgokra fordítható munkájára van szükség egyetlen, két perc alatt felvehető videónak a cáfolására. Tanulságokat nem vonok le.

Nyitókép: AFP Cinjenice

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!