A QAnon-konteót új részletekkel frissítő összeesküvés-elméletnek magyar változata is terjed a Facebookon. A popcorn emojikkal gazdagon díszített szöveg szerint…

“Ghislane Maxwells apjának és férjének tulajdonában lévő Evergreen teherhajó a Suezi csatornában ragadt. Hillary kódneve Evergreen volt. Gyermekkereskedelemhez használják a hajókat. Az egész orosz haditengerészeti flotta a környékről pont ott van, vár. Az a rafinált Putyin csapdába ejtette őket. Erre én sem számítottam. Putyin részt vesz a világméretű deep state /cabal felszámolásában. Csak várj, amíg lerakják a rakomány egy részét, és megtalálják azt, ami belül van….. Ez elindíthatja a lavinát! Ez túl sok „egybeesés” egyszerre:

Hillary Clinton USSS hívószáma “Örökzöld” volt.

– A hajózási társaságot Evergreennek hívják.

– Tegnap este egy New York-i idősek otthona leégett, örökzöldnek hívták.

– A jelenleg a Szuezi-csatornában elakadt hajó hívószáma a H3RC, amely egybeesik Hillary Rodham Clintonnal is.

– Lucifer kedvenc színe az Örökzöld, emlékszel arra a színre, amelyet a HRC viselt, amikor a bengázi meghallgatáson lázadóan azt kiabálta, hogy “mi a különbség?”

– Evergiven = 107 = 17 = Q – A # 1279 Q bejegyzésben Q azt mondta: “Definiálja az örökzöldet. Mikor hívsz egy vízvezeték-szerelőt?” Hívja a vízvezeték-szerelőt, ha eltömődött. A Szuezi-csatorna jelenleg teljesen el van zárva.”

Az állításnak nincs alapja

A Snopes szerint az állítás, miszerint Clinton a csatornába ragadt teherhajón keresztül kereskedik gyermekekkel, pár véletlen egyezésen alapul.

  • Ronald Kessler újságíró könyve szerint a titkosszolgálat egy időben valóban az Evergreen kódnevet használta Hillary Clintonra.
  • A hajó hívószáma valóban H3RC, amit – ha szemet hunyunk a közbeékelt 3-as számra – valóban Hillary Rodham Clinton nevének rövidítését adja. (De ha már matekozunk, Hillary Diane Rodham Clinton teljes nevére a H4RC találóbb lett volna.)

De hogy miért akarná Hillary Clinton ilyen kódnevekkel segíteni saját leleplezését a világ előtt, ahelyett hogy próbálná minél jobban elrejteni állítólagos törvénytelen tevékenységét, arra az elmélet nem ad magyarázatot.

A hajót egyébként hétfő hajnalra kimozgatták a helyéről, ezzel a csatornán újra megnyílhat az út az átmenő forgalom előtt. Gyerekkereskedelemre utaló jel az elmúlt napok folyamán nem merült fel, annak ellenére, hogy a fél világ 0-24 órában követte figyelemmel a szituációt.

QAnon mazsolázgatás

A Snopes arra is emlékeztet, hogy az összeesküvéselmélet-gyártásnak gyakori eszköze az egymással összefüggésben nem álló, véletlen egyezések nagyobb keretbe illesztése. Itt a Hillary Clintonra utaló részletek felfedezése után vettek elő korábbi, gyerekkereskedelemmel és pedofíliával kapcsolatos, nem bizonyított vádakat.

Azokat a részleteket, amelyeket – különféle csűrés-csavarásokkal – nem tudtak a konteóba illeszteni, nem vették figyelembe. Pedig ennyi erővel, érvel a Snopes szerzője, a hajó IMO-számát nézve megállapíthatnánk akár azt is, hogy a teherszállító és rakománya – egy hasonló telefonszám miatt – egy jacksonville-i fogorvosi rendelővel van összefüggésben. Ez azonban nem illeszkedik a QAnon-konteóba, ezért nem is használták.

Csak remélni tudom, hogy a Snopes nem adott tippet egy újabb ártatlan ember besározásához, és nem kötik össze a fogorvost is valahogy az emberkereskedelem vádjával – mint azt tették például néhány éve egy washingtoni pizzériával.

Fotó: Wesley Tingey / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!