Titkos kódokkal kiskorú prostituáltakat rendelő demokrata fejesek, sátánista rituálék Hillary Clinton csapatának érintettségével, egy washingtoni pizzérián keresztül – címszavakban ez a #pizzagate néven emlegetett összeesküvés-elmélet, amelynek hatására december elején egy ember fegyverrel ment körülnézni a hírbe hozott Comet Ping Pong nevű pizzériába. És ha már arra járt, és fegyver is volt nála, el is sütötte – szerencsére senki nem sérült meg.

Elmélet sok-sok apróságból

A BuzzFeed összefoglalója szerint a #pizzagate elmélet október végén ütötte fel a fejét a Twitteren. Az egész úgy kezdődött, hogy egy felhasználó megírta: a Wikileaks által nyilvánosságra hozott e-mailek egy világméretű gyermekrabszolga-hálózatot lepleznek le, amelyben Hillary Clinton is érintett. Az információt gyorsan felkapták különböző összeesküvés-elméleteket közlő és Trump-párti oldalak (többek között a macedóniai megélhetési kamuhírszájtok is), azt sugallva, mintha az állítást egy belső FBI-forrás is megerősítette volna.

A hír gyorsan terjedt, a különböző kamuhírszájtok egymásra licitálva tettek hozzá újabb részleteket az ügyhöz. Például voltak, akik a kiszivárogtatott levelekben megtalálni vélték a pedofil hálózat kódszavait – lásd a lenti képet a BuzzFeed cikkéből. Három nappal a fent említett tweet megjelenése után a twitterező triumfálva osztotta meg a bejegyzéséből kinőtt egyik cikket: “Forrásomnak igaza volt!” Miközben hivatalos részről továbbra sem történt semmiféle bejelentés vagy megerősítés.

pizzagate

Hogy került a történetbe a pizzéria?

Ez már a BBC összefoglalójából derül ki. A Comet Ping Pong pizzéria tulajdonosa ugyanis az a James Alefantis, aki korábban Barack Obamának és most Hillary Clintonnak is adományozott pénzeket, és e minőségében megjelent a kiszivárogtatott levelekben is. Nem mellesleg korábban kapcsolatban élt David Brock befolyásos liberális vezetővel.

Ezt fújták elméletté a 4chan fórum látogatói, azt állítva, hogy ez a hely – vagy ennek pincéje/titkos rejtekhelye – az illegális tevékenység központja. Teóriájukhoz a gyermektelen tulajdonos tartalmában igen vegyes Instagram oldaláról gyűjtöttek muníciót. Egészen pontosan az oda posztolt gyerekfotók közül válogattak ki párat “bizonyítéknak”. De megjelentek olyan abszurd állítások is, miszerint James Alefantis neve emlékeztet a francia “szeretem a gyerekeket” kifejezésre. A további “bizonyítékokat” a Snopes cikke veszi sorba.

A rendőrség és a tényekre még valami adó sajtó cáfolatai ellenére az étterem rengeteg fenyegetést kapott az interneten és a valós életben is. A hely Yelp-oldalát ellepték a negatív kommentek és értékelések. Az épület előtt tüntetők jelentek meg, akiket Alefantis körbevezetett a helyen – és e sétáról egy videó is felkerült a netre. De hiába mondta el Alefantis az étterme pincéjében súlyos üzelmeket feltételezőknek, hogy a pizzériának nincs is pincéje, az indulatok nem csillapodtak. Mert hát egy titkos pince attól titkos, hogy kívülállók számára nem látható.

A hír elindul Törökország felé

A BBC szerint a #pizzagate konteó az amerikai választás után, november közepén váratlanul a török kormányközeli oldalakat is ellepte. A sztorival egyesek az ellenzékiek képmutatását próbálták illusztrálni: lám-lám, a török államközeli alapítványnál nemrégiben leleplezett gyermekmolesztálási botrány milyen mélyen megérintette őket, miközben az Amerikában felbukkant ügyek nem érdeklik őket.

A BBC azt is megemlíti, hogy az elmélet népszerűségéhez – a lejáratás szándékán túl – néhány korábbi, politikaközeli gyerekmolesztálós botrány is hozzájárulhatott, valamint az is, hogy a Reddit egy idő után bezárta az elmélet melegágyául szolgáló fórumot. És ez – ismerve az összeesküvés-elméletek hívőinek észjárását – csak további bizonyíték volt számukra, hogy nyomozásukkal valami kényesre tapintottak.

A BBC cikkében megszólaló szociálpszichológus szerint viszonylag új jelenség, hogy Amerikában az összeesküvés-elméleteket elkezdték politikai fegyverként használni. Engem meglepne, ha ez valóban új jelenség lenne, de ilyen sokszereplős, nagyüzemi, világot bejáró és változatos motivációjú dezinformálásra talán tényleg nem volt korábban példa.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!