A PirulaKalauz által elemzett szöveg többek között ezt állítja:

… a WHO 2021 január 20-án jogilag érvénytelenné tett minden, a PCR-tesztekre alapuló és egyéb diagnosztikai módszerrel alá nem támasztott járványügyi intézkedést. (…) Minden, csakis a pozitív PCR-teszt alapján elrendelt karanténintézkedés jogalap nélküli intézkedésnek számít. Minden lezárás, kijárási tilalom, amely a PCR-tesztek eredményeire hivatkozik, jogalap nélküli.”

A WHO semmi ilyesmit nem mond

A PirulaKalauz cikke szerint azonban erről szó sincs. A szóban forgó iromány apropója egy WHO-dokumentum, amely a tesztek szakszerű elvégzésére hívja fel a figyelmet annak érdekében, hogy elkerüljék a hamis pozitív és hamis negatív eredményeket.

A blog szerzője szerint a WHO-dokumentumból “semmilyen (épeszű) módon” nem lehet levezetni, hogy a WHO kimondta vagy “beismerte” volna, hogy a PCR-tesztek nem működnek megfelelően.

“Azok, akik nem szakértői a témának, ráadásul még van is némi prekoncepciójuk (ami az idézett honlap alapján több mint egyértelmű), persze faraghatnak ebből egy fantasztikus leleplezést” – írja a bejegyzés szerzője.

A hamis infónak politikai vetülete is van

A szöveggel foglalkoztak a Reuters, a PolitiFact, a Health Feedback és a FactCheck.org tényellenőrzői is.

Utóbbi oldal megemlíti, hogy a hamis állítás amerikai verziói azt is sugallták, hogy az egészségügyi szakértők korábban Donald Trump kárára tartották magasan a fertőzöttek számát.

A WHO elismeri a PCR-tesztek hibáit - félrevezető cikk a Gateway Pundit című oldalon
Az erősen elfogult Gateway Pundit félrevezető címe

Ez a vélt politikai motiváció a fent idézett magyar szövegben is tetten érhető, lásd például a WHO-döntést Joe Biden január 20-ai beiktatásához kapcsoló nyitómondatot.

“2021 január 20-án nemcsak beiktatták Joseph Bident az Egyesült Államok elnökének, hanem a WHO egy rendkívüli bejelentést is tett.”

Nem a tesztekkel van a gond

A FactCheck.org-hoz eljuttatott közleményében a WHO megjegyzi: 2020 eleje óta 10 jelentést kaptak arról, hogy a PCR-tesztek hamis eredményt hoznak – néha hamis pozitívakat, néha pedig hamis negatívakat.

A WHO vizsgálata ezekkel kapcsolatban megállapította, hogy a kérdéses teszteket nem mindig a leírások alapján készítették el. Vagyis nem a PCR-tesztekkel van probléma, hanem esetenként a tesztelő személyzet ezzel kapcsolatos képzése hiányos.

Hogyan küszöbölhetők ki a hibák?

A tudomany.hu cikke szerint általánosságban elmondható, hogy a PCR-tesztek specificitása nagyon magas (akár 100%), és szenzitivitásuk is kiváló. Ez azt jelenti, hogy alkalmasak arra, hogy nagyon kis mennyiségű vírust is képesek legyenek kimutatni, illetve a módszerrel egyértelműen azonosító a SARS-CoV-2 RNS-e.

Ember és gép által végzett vizsgálatnál is lehetséges azonban hiba – mutat rá a cikk szerzője, Csoma Eszter, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiologiai Intézetének adjunktusa. Ezek kiküszöbölése érdekében minden vizsgálat megfelelően kontrollált. A minták értékelése csak akkor történhet meg, ha a kontrollok az előírásoknak megfelelnek.

Az eredmények értékelését, a leletezést Magyarországon magasan képzett, az orvosi mikrobiológia területén szakképesítéssel és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek végzik – olvasható az oldalon.

További, koronavírussal kapcsolatos cikkek az Urbanlegends.hu-n.

Illusztráció: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!