Az AP hírügynökség és az Atlantic Council kilenc hónap cikktermését és közösségi médiás posztjait elemezte a kínai dezinformációs próbálkozások feltárására. A jelentés tanulságait a Szabad Európa foglalta össze.

A Szabad Európa megemlíti: míg a korábbi években jellemzően Oroszországból érkeztek leginkább álhírek a nyugati világba, a járvány alatt Kína átvette a vezető szerepet. A pandémia kapcsán a kínai diplomaták mind a Facebookot, mind a Twittert bevetették a központi üzenetek nyugati fogyasztók felé való közvetítése során.

Míg 2020 februárjában álhírterjesztés miatt még letartóztatták azt a kínai férfit, aki a járvány forrásaként az Egyesült Államokat nevezte meg, márciusban már maga a kínai külügyi szóvivő írt ugyanerről twitteres fiókján. A szóvivő állításait hat hét alatt 54 nyelven csaknem százezren idézték, és 275 millió twitteres felhasználóhoz juthatott el – idézi az AP-t a Szabad Európa.

Kínai külügyi szóvivő a koronavírus eredetéről a Twitteren
A kínai külügyi szóvivő vádjai

Miután a külügyi szóvivő állításait amerikai konzervatívok kezdték el cáfolni (ezzel egyben további ismertséget adva a vádnak), Franciaországtól Panamáig kínai diplomaták tucatjai siettek a szóvivő segítségére. Rajtuk kívül beszálltak a kínai üzenet globális terjesztésébe többek között Venezuela külügyminisztere, a Russia Today caracasi tudósítója, a szaúdi királyi családhoz közeli Twitter-fiókok, valamint az iráni vezetés és az ottani állami média is.

A kínai-amerikai adok-kapok még 2021 januárjában, Donald Trump elnökségének utolsó napjaiban is tartott. Azon a napon, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértő különítménye megérkezett Kínába, Trumpék újra kiadtak egy közleményt arról, hogy a vírus eredetileg a vuhani laboratóriumból szabadult ki. A vádat a kínai külügy “Hazudozó úr utolsó napi őrületének” nevezte.

Az AP anyagához egy koronavírussal kapcsolatos hamis infókat kerintgető szuperterjesztői toplista is tartozik.

Illusztráció: AP

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!