Jake Angeli az a félmeztelen, tetovált férfi, aki a Capitolium múlt heti ostromának amúgy is szürreális képeit még szürreálisabbá tette szarvakból és mosómedveprémből készült jelmezével. A világot bejáró fotókon központi szerepet játszó “QAnon fősámánról” a telexes Hanula Zsolt megjegyzi: bár a médiában Angelit a QAnon mozgalom egyfajta központi figurájaként emlegették, a férfi valójában inkább egyfajta tragikus áldozata a QAnon-konteóvilágnak.

Az eredetileg Jacob Anthony Chansley nevű, 32 éves arizonai férfi sámánkarrierje előtt “szabadúszó (szinkron)színész-énekes” volt. Szolgált a haditengerészetnél is, onnan leszerelve talált rá a pszichedelikus drogokra (többek között a varázsgombára), és az ezeket a szereket használó őslakos indián hitvilágra. Közösségi oldali és valós életbeli tevékenységében ez a kultúrvilág keveredett a kereszténységgel és a republikánus patriotizmussal.

A fiatalító gyógytapaszoktól a QAnonig

Hanula Zsolt cikkéből kiderül: Angeli MLM-rendszerben árult méregtelenítő, fiatalító gyógytapaszokat, emellett futtatott egy “gyógyító energiákat” bemutató tanfolyamot is. YouTube-videóiban hol arról beszélt, hogy ő egy titkos kormányprogramban létrehozott szuperkatona, hol azt taglalta, hogy földönkívüliként a feladata az emberiség felemelése.

Ez az ártalmatlannak tűnő ezoterikus-spirituális katyvasz akkor kapott gellert, amikor Angeli találkozott a QAnon konteóval és a koronavírussal – olvasható a Telex cikkében. Ez a két dolog célt, identitást, közösséget és közönséget adott Angelinek. A magát innentől Q sámánnak nevező férfi posztokban és videókban “leplezett le” titkos sátánista és pedofil szimbólumokat, maszkellenes tüntetésekre járt, és ellentüntetőként feltűnt Black Lives Matter-demonstrációkon is.

Az általa Isten harcosának nevezett Donald Trump novemberi veresége teljes sokként érte. Beállt a választási csalást kiáltó Stop the Steal-mozgalomba, és nagyüzemi tempóban posztolta az erről szóló „leleplező” videókat. A Capitolium ostroma óta előzetes letartóztatásban várja a tárgyalását. A Telex cikke szerint szövetségi vagyon megrongálásáért tíz év börtönt is kaphat, de akár terrorizmus is lehet a vád.

Kiköpte őt az alternatív valóság

Hatalmas csavarként az ostrom után QAnon-körökben elterjedt, hogy Angeli valójában az Antifa / Black Lives Matter beépített ügynöke, akit a rendbontás kiprovokálására béreltek fel. Ahogy Hanula Zsolt minderről megjegyzi: “Jake Angelit a QAnon és a konspiritualitás felfalta, megemésztette, és ezen a ponton kiköpte.”

Jules Evans filozófus-történészt idézve a szerző azt írja: “Ez a történet a sikertelen, magányos, sebezhető emberről, az oktatás fájó hiányosságairól, a közösségi média buborékjainak pokláról, toxikus közösségekről, a végletesen szétszakadt társadalom alternatív valóságairól szól. És persze arról, hogy mi történik, ha valaki ezeket nem megoldandó problémának látja, hanem kulcsnak a hatalom megszerzéséhez és megtartásához”. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Update | Néhány nappal a fenti cikk megírása után kiderült, hogy Angeli ügyvédjeinek védekezési stratégiája arra épül: védencük az elnök hívására érkezett a Capitoliumba, mert “komolyan vette Trump számos üzenetét” – írja a Telex. A kegyelmi közleményben ezért azt kérik, hogy az elnök kegyelmezzen meg neki, “és minden hozzá hasonlóan gondolkodó, békés személynek”. A Reuters mindazonáltal arra is felhívja a figyelmet, hogy a férfi a gyanú szerint Mike Pence alelnök asztalán hagyott egy fenyegető cetlit. Többek között emiatt pedig az ügyészség úgy kezeli a történteket, hogy azok a kormány megbuktatását célozták.

Update 2. | 2021 szeptemberében a lapok arról adtak hírt, hogy Jacob Anthony Chansley vádalkut kötött, és bűnösnek vallotta magát a bíróságon. A Telex cikke szerint a férfi ügyében novemberben lesz ítélet, ahol – az AFP szerint – akár 41-től 51 hónapig terjedő börtönbüntetést is kaphat. A lap arra is emlékeztet, hogy a már nyolc hónapja őrizetben lévő Chansley többször is kérte a szabadlábon való védekezés lehetőségét, de azt elutasították, mivel a férfi – interjúi alapján – továbbra sem ismerte fel tettei súlyosságát.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!