Többen is felhívtátok a figyelmem az alábbi, Facebookon terjedő szövegre:

“A wuhan kínai biológiai laboratórium Glaxo tulajdona! Aki véletlenül az övé Pfizer! (Az, aki előállítja a vakcinát! Amit véletlenül a Black Rock pénzügyei irányítanak. Aki véletlenül kezeli az Open Alapítvány vállalat (SOROS FOUNDATION) pénzügyeit! Ami véletlenül a francia AXA-t szolgálja! Véletlenül, övé a német Winterthur. Aki véletlenül építette a kínai laboratóriumot Wuhanban! Véletlenül a német Allianz vette. Ami, mellesleg, Vanguard részvényesként van. Ami a Fekete Szikla részvényese. Ami a központi bankokat irányítja, és a globális befektetési tőke egy harmadát irányítja. Ami egyébként a MICROSOFT fő részvényese A BILL GATES tulajdona, aki történetesen a PFIZER részvényese (amely eladja a csodát VACCINE) és jelenleg a WHO első szponzora! Ezt nem lehet kitalálni!”

A sztorival – nyilván ez sem véletlen – a Snopes is foglalkozott, megemlítve, hogy már az első láncszem sem stimmel a történetben: a vuhani labor nem a GlaxoSmithKline tulajdona. A kérdéses labort – amely a járvány kitörése óta különböző konteók főszereplője – nagyrészt a kínai kormány alapította, és a kínai tudományos akadémia működteti.

A Snopes szerint az sem igaz, hogy a GlaxoSmithKline lenne a Pfizer tulajdonosa. Bár a két vállalatnak vannak közös érdekeltségei (2018-ban egy cégbe szervezték fogyasztói egészségüggyel foglalkozó vállalkozásaikat), alapvetően továbbra is két különálló cégről van szó.

A legendavadász oldal szerint a hat lépés távolság játékra hajazó elmélet fő célja a vakcinákba vetett bizalom aláásása azáltal, hogy az egyik vakcinagyártót megpróbálja összekapcsolni a járványkitöréssel kapcsolatba hozott vuhani laborral.

Mindeközben tudományosan még az sincs alátámasztva – emlékeztet a Snopes -, hogy az újfajta koronavírus mesterséges előállítású lenne, és hogy a szóban forgó kínai laborból szökött volna meg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!