Az amerikai államok fővárosaiban hétfőn azért gyűltek össze az elektorok, hogy a novemberi elnökválasztás eredményei mentén formálisan is leadják voksukat. A választás végeredménye alapján a demokrata párti Joe Biden 306, a republikánus Donald Trump 232 elektori szavazatot szerzett. Mivel a tagállamok túlnyomó többségében a győzelmet arató jelölt kapja meg a tagállam valamennyi elektori szavazatát, így ez a lépés általában csupán formaság a hatalomátadás folyamatában.

Miután azonban a hivatalban lévő elnök, Donald Trump – nem bizonyított csalásokra hivatkozva – egy hónappal a választás után sem ismerte el vereségét, és további küzdelmet ígért híveinek, ebben az évben az elektori szavazás is nagyobb figyelmet kapott.

A szavazás során a forradalmi átszavazásban reménykedő republikánusok nagy örömmel kezdték keringetni a Twitteren, hogy a nevadai republikánus elektorok – bár kötött szavazatuk szerint Bidenre kellett volna leadni voksukat – végül Trumpra szavaztak. És erről egy videó is felkerült a netre.

LIVE: Nevada GOP Make Major Announcement on 2020 Election

December 14, 2020: Watch LIVE as the Nevada GOP make a special announcement from Carson City regarding the 2020 electionJoin this channel to get access to pe…

Megtörtént a republikánusok által várt fordulat?

Az ezzel kapcsolatos híradás azonban nem a hivatalos elektorok szavazásáról számolt be, hanem egy politikai akcióról – mutat rá a Snopes. Helyi republikánus elektorok ugyanis összegyűltek, és – egy legfeljebb politikai állásfoglalással felérő – akció keretében leszavaztak Trumpra. Bár az élő közvetítésben sugárzott eseményen minden formaságra adtak, ez nem a hivatalos elektori szavazás volt.

Nevada törvényei szerint ugyanis a hivatalos elektori szavazáshoz a győztes párt delegálja az elektorokat. Ezek, a demokrata párt támogatóiból kikerülő tényleges, szavazásra jogosult elektorok pedig mindannyian Bidenre szavaztak egy Zoomon keresztül lezavart ceremónia során.

WATCH LIVE: Nevada casts Electoral College votes

Stream your PBS favorites with the PBS app: https://to.pbs.org/2Jb8twGFind more from PBS NewsHour at https://www.pbs.org/newshourSubscribe to our YouTube cha…

A nevadai választáson egyébként Joe Biden 703 486, Donald Trump pedig 669 690 szavazatot szerzett. A kis különbség miatt Trumpék jogi úton próbálták megfordítani az eredményt, a nevadai Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította a keresetet. Az államban november 24-én hitelesítették a végeredményt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!