Gőzerővel terjed a neten egy felvétel, amelyen egy tennessee-i kórház nővére, Tiffany Dover a koronavírus elleni beoltása utáni interjúja során megszédül és a földre kerül. Egy magyar nyelvre feliratozott videó szerint ez is azt bizonyítja, hogy egy kísérleti oltásról van szó, amelyben a “nagyközönség a kísérleti nyúl”. Mások egyenesen népirtásról beszélnek az eset kapcsán.

Tiffany Dover nővér koronavírus elleni oltás közben elájul.

Az AFP hírügynökség tényellenőrzői szerint a december 17-én beoltott nővér egyike volt annak a hat embernek, akik a chattanoogai kórházban megkapták a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját. Médiainterjúja közben Tiffany Dover valóban megszédült, és a körülötte állók a földre segítették, de az AFP által megkérdezett kórház szerint a nővér nem veszítette el az eszméletét, és gyorsan felépült.

Állítása szerint a nővér gyakran elájul a legkisebb fájdalmat érezve is, a legutóbbi hat hét során például legalább hatszor történt vele ilyesmi – vagyis ez egy ismert egészségügyi állapot nála. A kórház egyik szintén beoltott orvosa, Jesse Tucker szerint nincs ok arra gyanakodni, hogy az ájulás a vakcina összetétele miatt következett be – inkább magával az oltás folyamatával lehet összefüggésben.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint ájulást sokféle orvosi eljárás kiválthat, és szinte mindenféle vakcina esetében elfordulnak hasonló tünetek – írja az AFP.

A Reuters tényellenőrző cikke felhívja a figyelmet: a szóban forgó vakcinát az illetékes hatóság egy 43 ezer fő részvételével elvégzett klinikai vizsgálat eredményeinek elemzése után hagyta jóvá. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint a vakcinával kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások az oltás beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, ízületi fájdalom és láz.

A vakcinával pénteken egyébként Mike Pence amerikai alelnököt és feleségét is élő adásban oltották be, ezzel is próbálva erősíteni az oltási kampány támogatottságát. Hírügynökségi értesülések szerint Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök szintén önként jelentkeztek a nyilvános oltásra, Joe Biden választott elnök pedig a jövő héten oltatja be magát.

Update | Miután a nővér halálhírét keltették, a kórház december 21-én egy újabb videót adott ki, amelyen Tiffany Dover kollégái körében látható.

Tiffany Dover with nursing leadership

We’re pleased to share Tiffany Dover is doing well. Here’s a short video of her today surrounded by her colleagues who all support her.

December 23-án Karen Long, a kórház egyik szóvivője arról beszélt a USA TODAY-nek, hogy nagyra értékelik az emberek és a média aggodalmát, de szeretnének inkább az egyre növekvő számú koronavírusos betegeikkel foglalkozni, és folytatni az oltásokat.

Nem sokkal később a kórház – valószínűleg a folyamatos érdeklődés és támadások miatt – védetté tette twitteres oldalának tweetjeit.

További, koronavírussal és oltással kapcsolatos hamis állítások ellenőrzéséről itt olvashatsz.

Fotó: CHI Memorial

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!