Egy neten terjedő összeesküvés-elmélet szerint hamarosan eljön a leleplezés ideje, Donald Trump amerikai elnök ugyanis a Belbiztonsági Minisztériumon keresztül titkos vízjellel látta el a választáson használt szavazólapokat. Erről azonban a demokraták nem tudtak, ezért aztán illegális szavazataik könnyen lebuktathatók lesznek – szól a teória.

Nem így működik a rendszer

A FactCheck szerint azonban a QAnonhoz kapcsolható konteónak nincs semmi alapja. A szavazólapokat ráadásul nem is a teóriában említett Belbiztonsági Minisztérium készíti, hanem a helyi kormányzatokat bízzák meg, akik ezt a feladatot jellemzően kiadják nyomdáknak.

Az elmélet nyomán jelent meg már olyan videó is a YouTube-on, amelyben egy nő nagyítós vizsgálat alá veszi szavazólapját, és azon apró pöttyöket talál – a FactCheck szerint azonban ez semmire nem bizonyíték.

Foglalkoztak a konteóval a PolitiFact tényellenőrzői is. Valamivel részletesebb cikkükben megállapítják: néhány állam szavazólapjain – például Kaliforniáén – valóban megjelennek vízjelek is, de nincs központi, minden szavazólapra kiterjedő, titkos vízjel a lapokon.

A Snopes eljátszik a gondolattal, hogy a szavazólapok készítésének valós rendszerét ismerve hány embert kellene beavatni a “nagy titokba”. Tekintve, hogy országszerte több mint 10 ezer különféle választási hatóság van, és mindegyiknek megvan a maga eljárásrendje a szavazólapok előállítására, ez hatóságok és cégek ezreinek bevonását jelentené. Ami egy titkos konteót nagyon gyorsan leleplezne.

További, szavazatszámlálással kapcsolatos álhírek elemzése ebben a cikkben.

Fotó: Wesley Tingey / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!