Nézzétek csak Wisconsint! A választás UTÁNI napon, hajnali 3:42-kor a vesztésre álló Joe Biden kapott 143 379 szavazatot – írja a választáson vereséget szenvedő jelenlegi elnök, Donald Trump a Twitteren, újra előkapva egyik kedvenc összeesküvés-elméletét arról, miszerint ez csak csalással történhetett.

A Snopes szerint azonban ennek semmi alapja nincs. A jelenség valós: Biden valóban kapott hajnalban ennyi szavazatot, amivel aztán tényleg meg is fordította az állást a wisconsini versenyben.

Ez azonban semmiféle bizonyítékot nem jelent arra nézve, hogy csalás történt volna. A Snopes szerint a kiugrás oka az, hogy ekkor érkeztek meg a milwaukee-i levélszavazatok – márpedig mind a levélszavazatok között nagyobb arányban voltak a demokrata voksok, mind pedig Milwaukee County erősen demokrata beágyazottságú körzet.

A megállapítás egyébként nem új, és annak okairól is írtak már akkoriban a helyi lapok – Donald Trump azonban újra és újra előveszi az állítást, a csalásokra vonatkozó érdemi bizonyítékok nélkül.

További, amerikai választással kapcsolatos álhírek, téves infók elemzése itt.

Amerikai választás: ezek az álhírek terjednek a szavazás óta

Illusztráció: cottonbro / Pexels

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!