A kutatás hátterét a Házipatika.com cikke világítja meg, amely a Los Angeles Times anyaga alapján készült. Eszerint a COVID-19 járvány elején dán kutatók azt próbálták megnézni, mennyire jelent védelmet a maszkviselés a koronavírussal szemben.

A 6 ezer önkéntes résztvevő egyik fele sebészi maszkokat kapott, és azok használatára kérték őket, másik felük – a kontrollcsoport – viszont nem kapott maszkot. A vizsgálat eredményei szerint végül 95 résztvevő fertőződött meg, de – és ez volt a legérdekesebb – a kutatók nem találtak arra utaló jelet, hogy a maszkot viselők jelentősen védettebbek lettek volna a kontrollcsoportba tartozóknál.

Bár a megállapítást maszktagadók azonnal megpróbálták a saját igazuk bizonyítására használni, azt még a tanulmányt készítő dán kutatók sem állítják, hogy a maszkhordás felesleges lenne. “A tanulmány eredményei nem alkalmasak annak bebizonyítására, hogy a mindenki számára ajánlott maszkviselés nem elég hatékony eszköz a SARS-CoV-2 vírusfertőzéses esetek csökkentésére” – idézi a Házipatika a kutatást végző Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársait.

A dán kutatás eredményeit a Los Angeles Times cikke szerint többek között befolyásolhatta az, hogy…

  • Egyrészt a két csoportot két különböző, járványügyi szempontból nem összehasonlítható időszakban vizsgálták. (Az egyik csoportot április 14. és május 15. között, a másikat pedig május 2. és június 2. között, időközben azonban változtak a járványügyi szabályok is.)
  • Másrészt a maszkhordó csoport tagjai nem mindig tartották be vállalásaikat. (Csupán 46 százalékuk nyilatkozta utólag, hogy minden maszkhordással kapcsolatos előírást betartott.)

Utóbbi alapján jegyzik meg a tanulmányt publikáló Annals of Internal Medicine szaklap szerkesztői, hogy a kutatás inkább a maszk ajánlott használatának hatásait vizsgálta, mintsem a tényleges viselés hatását.

A maszkviselés fontosságára hívják fel a figyelmet mind az Egészségügyi Világszervezet, mind pedig az amerikai járványügyi központ aktuális ajánlásai. Ezek szerint a következetes maszkhasználat valamennyire viselőjét is megvédi a fertőzéssel szemben, de elsődleges hatását a terjesztés megakadályozásában fejti ki.

Fotó: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!