A Szkeptikus Társaság bejegyzése szerint az ügy hátterében David Nabarro, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-járvánnyal foglalkozó küldöttjének a The Spectator nevű brit lapnak adott nyilatkozata áll, amelyben a szakértő mások mellett a lezárásokról és a kijárási korlátozásokról is beszél.

Nabarro kijelentéseit gyorsan felkapták járványtagadó körökben. A nyilatkozat egyik legnagyobb hatású elferdítője Donald Trump amerikai elnök volt, aki október 12-én arról twittelt: a WHO végre elismerte, hogy neki mindvégig igaza volt, és a kijárási korlátozás csak megöli az országokat.

WHO a lezárásokról Trump szerint

Mit mondott valójában a WHO?

Ezzel szemben Nabarro valójában azt mondta: a WHO nem támogatja elsődleges védekezési eszközként a lezárásokat, hanem csupán időnyerés céljából, hogy át lehessen csoportosítani, meg lehessen szervezni az erőforrásokat a hatékony védekezéshez.

Az általános és elsődleges lezárásokat már csak azért sem támogatják, mert azoknak súlyos társadalmi következményei vannak, többek között a szegények további elszegényedéséhez vezethetnek.

Ebben az álláspontban egyébként semmi új nincs. Kutatók és egészségügyi szakértők korábban is tisztában voltak a korlátozások negatív társadalmi hatásaival – írja a Forbes.

Koronavírussal kapcsolatos további tévhitek, átverések kontextusba helyezéséhez kattints ide!

Fotó: Bődey János

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!