A Magyar Hang cikke emlékezet: az egykor illuzionistaként tevékenykedő Randi élete jelentős részét a halottlátók, asztrológusok, médiumok, kanálhajlítók, csodadoktorok és hasonló csalók lebuktatásának szentelte.

Egyik legnagyobb sikere a lap cikke szerint volt, amikor a nyolcvanas években Jimmy Carlson The Tonight Show című műsorában lebuktatott egy népszerű “gyógyítót”. Peter Popoff mutatványa az volt, hogy a tévé által közvetített miséin látszólag pontosan ismerte az elé kerülők teljes kórtörténetét. Randi leleplezte, hogy a felesége súgott neki egy apró fülhallgatón keresztül.

Randi halálhírét az általa alapított James Randi Alapítvány tette közé. Az alapítvány célkitűzései között szerepel a nyilvánosság és a média figyelmének felhívása a bizonyítatlan állítások elfogadásának veszélyeire, illetve a megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségek tudományos feldolgozásának támogatása is – olvasható a Wikipédián.

Homeopathy, quackery and fraud | James Randi

http://www.ted.com Legendary skeptic James Randi takes a fatal dose of homeopathic sleeping pills onstage, kicking off a searing 18-minute indictment of irra…

James Randi TED-előadása.

A Szkeptikus.hu visszaemlékezése szerint Randi 1992-ben Magyarországon is járt. Látogatása során többek között azt a trükköt is bemutatta, ami az akkoriban felkapott „manilai csodadoktort“ leplezte le. Ittjárta után jött létre – akadémikusok és tudományos újságírók együttműködésével – a Tényeket Tisztelők Társasága, amely később központi szerepet játszott a székesfehérvári szkeptikus konferenciákon. Az ott 1995 óta évente összegyűlt szkeptikus közösségből nőtt ki a mozgalmat alulról szervező civil szervezet, a 2006 végén elindult Szkeptikus Társaság Egyesület – írják az oldalon.

Randi életútját dolgozta fel néhány éve az An Honest Liar (Egy őszinte hazug) című dokumentumfilm, amelyben napjaink legendavadászai – a mythbusterses Adam Savage és Bill Nye a.k.a. Science Guy – mellett megszólaltak korábbi áldozatai, például a kanálhajlító Uri Geller is.

Fotó: An Honest Liar

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!