A 86 éves kanadai-amerikai bűvész-illuzionistát főként paranormális jelenségek és áltudományos állítások leleplezőjeként ismerte meg a világ. Randi 1996-ban alapította meg a James Randi Oktatási Alapítványt (JREF), amelynek célkitűzései között szerepel a nyilvánosság és a média figyelmének felhívása a bizonyítatlan állítások elfogadásának veszélyeire, illetve a megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségek tudományos feldolgozásának támogatása is. A JREF szponzorálja az Egymillió dolláros paranormális felhívás programot, amely egymillió dollárt ajánl azoknak, akik egyeztetett tesztkörülmények között demonstrálni tudják bármilyen paranormális, természetfölötti vagy okkultista erő létezését – írja a Wikipédia.

Randi_busts_Magnet_Man

Originally from James Randi account on “http://www.myspace.com/video/vid/11511547″Curious how ordinary talcum powder vanishes with the magnetic powers, huh? …

Az An Honest Liar (Egy őszinte hazug) című dokumentumfilm most az ő életútját dolgozza fel, és a trailer tanúsága szerint napjaink legendavadászai – a mythbusterses Adam Savage és Bill Nye a.k.a. Science Guy – mellett megszólalnak benne korábbi áldozatai – például a kanálhajlító Uri Geller – is. A cím a Gizmodo írása szerint a másokat leleplező bűvész alakján túl talán arra is utal, hogy a nagy rejtélyek felgöngyölítője csupán 82 éves korában, 2010-ben vallotta be a nyilvánosságnak, hogy meleg (bár emiatt a megállapítás miatt a Gizmodo-cikk egyik kommentelője szépen le is oltja Matt Novak szerzőt).

A filmet a San Francisco-i DocFesten vetítették le először június 7-én, és várhatóan ezeken a helyszíneken tűzik még műsorra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!