Az 1956-osnak mondott, fekete-fehér felvétel a jövőt mutatja be 1956-ból. A videó megmosolyogtató jóslatokkal indít: feltűnnek benne repülő autók, elektromágneses vasutak és szögletes-bádog háztartási robotok. Az első aha-élményt az írógéppel bevitt, majd a levegőn keresztül milliók számára továbbított gondolatok hozzák be, majd megjelenik az elhízás és a politikai korrupció is. És végén jön a csattanó: egy influenzaszerű új vírus előrevetítése, ami valahonnan Ázsiából indul el 2020-ban, majd az egész világot megfertőzi.

1956 Covid-19

No Description

A koronavírussal kapcsolatos tévhitek kifigurázása

Természetesen a videó nem 1956-os, és még csak a mostani világjárványt sem előzi meg sokkal: először 2020 februárjának legvégén posztolták. Alkotója, Max Patrick Schlienger a videót szatírának szánta, célja pedig a koronavírussal kapcsolatos téves információk és konteók kifigurázása volt.

Schlienger szeptember végén az AFP tényellenőrzőinek azt írta: a videót korabeli oktatási anyagokból, reklámokból és filmekből vágta össze, majd erre saját maga mondta fel a szöveget.

Az eredeti felvétel egyébként hosszabb a fent bemutatott verziónál, és a rövid verzióból kihagyott részekkel együtt jobban átjön a szatirikus hangvétel.

1950s PSA: “Avoiding the Future Plague”

It’s hilarious to look back on what people from the 1950s thought the future would be like! Archival and public domain footage was acquired from Archive.org….

További “jóslatok” a koronavírussal kapcsolatban

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!