Mivel a hamis idézetek gyakori riposztja a “Nem érdekel, hogy ki mondta, mert nagyon igaza van”, ezt a bejegyzést csak az olvassa tovább, akit az érdekel, valóban a szerzőként feltüntetett C.S. Lewis írta-e az alábbi párbeszédet:

“Egy fiatal ördög az öregnek: Hogyan küldtél ennyi lelket a pokolba?
Az öreg: A félelmen keresztül!
A Fiatal: Csak így tovább! Mitől féltek? Háborútól? Éhínségtől?
Az Öreg: Nem… Egy betegségtől.
A Fiatal: Nem lettek betegek? Nem haldokoltak? Volt gyógymód?
Az öreg: …megbetegedtek. Meghaltak. Volt gyógymód…
A fiatal: Nem értem.
Az öreg: Ők tévedésből azt hitték, hogy az egyetlen dolog, amelyhez ragaszkodniuk kell bármi áron, AZ ÉLET! Nem ölelkeztek… nem köszöntötték egymást… Eltávolodtak egymástól! Kerültek minden emberi érintkezést… Minden emberit. Elfogyott a pénzük. Elveszítették a munkáikat. De ők azt választották, hogy féltik az életüket, még akkor is, ha kenyérre nem futja. Mindent elhittek, amit hallottak, olvasták a híreket és vakon elhittek mindent, amit olvastak. Feladták a szabadságot. Nem mentek el sohasem otthonról. Sehová nem mentek. Nem látogatták a családjaikat és a barátaikat. A világ egy nagy koncentrációs táborrá változott önkéntes rabokkal. Mindent elfogadtak. Csak hogy túléljenek egy újabb nyomorult napot. Nem éltek. Minden egyes nap meghaltak. Így könnyű volt elrabolni a nyomorult lelküket…

A Facebookon terjedő szöveg szerint a fenti idézet C.S. Lewis az „Egy öreg ördög tanácsai egy fiatalabbnak” című könyvéből származik, és 1941-ben íródott – mintegy “megjósolva” napjaink koronavírusos helyzetét.

A párbeszéd a koronavírus alatt született

A Reuters tényellenőrzői szerint nincs bizonyíték arra, hogy C.S. Lewis valaha is írt volna ilyet. Ezt az általuk megkérdezett C.S. Lewis-kutató, Joel Heck is megerősítette.

Brazil tényellenőrzők a párbeszéd valódi szerzőjét is tudni vélik. A Lupa cikke szerint a szöveget egy Camila Abadie nevű nő írta, aki áprilisi Facebook-posztját később kiegészítenie azzal, hogy a párbeszéd saját szellemi terméke.

A Reuters cikkében megemlítik még azt a William O’Flaherty által írt cáfoló blogposztot is, amelyben a hamis Lewis-idézetek szakértőjeként ismert kutató a fenti párbeszéd mellett egy másik koronavírussal kapcsolatos, hamis Lewis-idézetet is leleplez. Ebben a boltokat, iskolákat bezáró Sátán beszélget a családok egységét visszaállító Jézussal.

A Snopes szerint utóbbi párbeszédet nemhogy nem Lewis írta a múlt század negyvenes éveiben, de a szöveg létezésének még 2020 márciusa előtt sincs nyoma: visszanyomozhatóan először egy Heidi May nevű facebookozó osztotta meg, akkor még C.S. Lewis említése nélkül.

Illusztráció: Michelle Bonkosky / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!