Cikket jelentetett meg az Index Keleti Éva fotóművész nemrégiben nyílt életműkiállításáról, és ebben az ajánlóban elhangzik egy történet, ami tanulságul szolgálhat történelemmel kapcsolatos kutatásokhoz és tényellenőrzéshez egyaránt:

“1959-ben az akkor már nagyon beteg, tüdőrákkal küzdő Tímár József Az ügynök halála főszerepét játszotta a Nemzeti Színházban. Keleti az előadás kezdete előtt ért a színházba, és elkapta azt a pillanatot, amikor a színész megemeli a kellékbőröndöket, hogy elbírja-e őket még. Nehéznek találta a kettőt, így az előadásban már csak egy bőrönddel játszotta a jelenetet, nem úgy, ahogy Keleti fotóján látszik. Később mégis ennek a fotónak az alapján készült el a szobra, amit a Nemzeti Színház előtt helyeztek el. ‘Nem volt igaz, amit a képemen láttunk, jó példa ez arra, hogy attól még, hogy valami le van fotózva, nem biztos, hogy tényleg úgy volt’.”

Persze nem egy világrengető felfedezés ez, a fényképek sokféleképp torzíthatják az emlékezetet, de egy újabb apró tanulságként ez a történetet is érdemes feljegyezni.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!