“A CNN azon híre, hogy elnökségem alatt is tovább dolgozom majd a The Apprentice című tévéműsoromon, akár csak részidőben is, nevetséges és valótlan: FAKE NEWS “- írta Donald Trump 2016 decemberében a Twitteren.

Üzenetével az akkor frissen megválasztott elnök egyben ki is jelölte az utat, mi a válasza a vele kritikus sajtó tevékenységére: visszatámad, hogy ezzel valamiféle magyarázatot adjon saját választóinak, és elbizonyítalanítsa a többieket a független sajtó hitelességét illetően. Trump 2016 decembere és 2019 novembere között több mint 600 alkalommal játszotta ki a Twitteren a fake news-kártyát – havonta legalább egyszer, de az ellene indított alkotmányos vizsgálat első hónapjában például több mint 40-szer.

Trump fake news használata
New York Times

Trump kommunikációs stratégiáját – a New York Times infografikája szerint – az elmúlt három évben több mint 40 külföldi kormány követte: Venezuelától kezdve Izraelen át Magyarországig bevett szokás lett kormányzati oldalról fake news jelzővel illetni a kritikus sajtót.

A New York Times szerzője nem hisz abban, hogy e “világjárvány” gerjesztése Trump részéről tudatos lett volna  – szerinte az amerikai elnök csupán a saját politikai érdekeit követte, elhivatott támogatói feltételezett igényeit kielégítve. E támadások segítségével tudta megmagyarázni például, miért ír a sajtó annyit fontos posztokra kiválasztott jelöltjei alkalmatlanságáról, be nem tartott választási ígéreteiről vagy épp családja gazdagodásáról.

Ha az amerikai elnök megteheti ezt, akkor mások is – mutat rá a New York Times szerzője. Sokkal könnyebb fake newst kiáltani, mint az újságírók által összegyűjtött tényekkel szemben harcba szállni. Világszerte kormányok tucatja intett be e módon a független sajtónak, sőt néhány ország ennél tovább is ment: fake newsnak minősítve a kormányra terhelő infókat, újságírókat félemlítettek meg, börtönöztek be, vagy közösségi média platformokat tiltottak be.

A sajtó több szempontból sem tökéletes: az idilli objektivitást rengeteg személyes és üzleti tényező befolyásolja. Trump azonban nem ezekre a működésbeli hibákra mutat rá, hanem en bloc nevez fake news-nak minden vele kritikus médiumot. Ennek azonban az a veszélye, hogy a közönség egyre kevésbé lesz képes megítélni, mi az igazság, és kinek hihet – ami idővel oda vezethet, hogy az emberek elfordulnak a társadalom ügyeitől.

Illusztráció: New York Times

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!