Magyarul még nem láttam az alábbi kamufigyelmeztetést, de – ismerve a kamuoldalak működését – ami késik, sosem múlik. Úgyhogy legyen meg ez a bejegyzés is, egyelőre az angol nyelvű alapján:

“Dear all,
Kindly, note when you send a message by WhatsApp, you see some tick marks. They, mean as follows.,

One mark means , message is sent
Two indicate… message has reached
Two blue ticks indicate.. the message has been read
Three blue ticks marks indicate that., Govt has noticed that the message
Two blue ticks and one red tick marks indicate that Govt can take action
One blue tick and two red ticks marks indicate that Govt. initiated action upon you for that message.
Three red ticks marks indicate that Govt. already taken action severe action upon you & shortly court summon will be coming to you for that message.

So, be careful about forwarding any messages related to social activities, politics & anti- government. messages
SO, BE VERY SAFE WITH WHATSAPP MESSAGES”

Vagyis a kamufelhívás azt állítja, hogy a WhatsApp az eddig ismert visszajelzések mellett újakat vezetett be annak megmutatására, hogy a kormányzat látta-e az üzenetünket, és kezdett-e már ellenünk valamilyen intézkedést.

A felhívásnak egyedül az a része igaz, amely a három valóban létező visszaigazolásról számol be. Ezek a WhatsApp szerint a következők:

[Egy szürke pipa] Üzenet sikeresen elküldve.
[Két szürke pipa] Üzenet sikeresen kézbesítve a címzett telefonjára.
[Két kék pipa] A címzett elolvasta az üzenetedet.

Ezeken kívül másféle visszajelzés 2019 novemberében nem volt WhatsAppon, vagyis a szolgáltató nem készített olyan figyelmeztető funkciót, amely jelezné a kormányzati beavatkozásokat.

A csetprogram lényege egyébként éppen a végpontok közötti titkosítás, amelyről a szolgáltató így ír: “A WhatsApp végpontok közötti titkosítása során csupán te és az a felhasználó, akivel csevegsz tudja csak elolvasni a tartalmat, senki más, még a WhatsApp sem. (…) Fontos: a végpontok közötti titkosítás mindig aktív. A végpontok közötti titkosítás kikapcsolására nincs lehetőség.”

Ez persze nem jelenti, hogy – meghatározott bűncselekmények esetén – a WhatsApp ne működne együtt a hatóságokkal: “A WhatsApp tiszteletben tartja és nagyra becsüli a bűnüldözési szervek ügynökeinek munkáját, hogy biztonságban tartják az embereket a világ minden részén. Mindig alaposan megvizsgáljuk, érvényesítjük és válaszolunk a bűnüldözési szervek kéréseire, a törvényeknek és szabályoknak megfelelően” – írják.

A Hoax Or Fact tényellenőrzése szerint az üzenet bizonyos verziói már legalább 2018-ben megjelentek a közösségi média oldalakon. Főképp Indiában terjedtek, ahol a platformon terjedő álhírek komoly problémát okoztak – és aminek hatására a szolgáltató különféle, többek között tartalomszórást nehezítő intézkedéseket vezetett be. India azonban ennél többet várna el a WhatsApptól, és talán ez is hozzájárulhatott a kamuüzenet újbóli felvirágzásához.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!