A lista által megjelenített különbség első blikkre megdöbbentő: míg az Egyesült Államokban 2019-ben állítólag 249 ilyen bűncselekményt regisztráltak, a világ találomra kiválasztott más országaiban 0 és 3 között mozgott ez a szám.

Ha alaposabban megnézzük a rangsort, láthatjuk, hogy az összehasonlításban megjelenő, többségében nyugat-európai országok mellett Mexikó és Brazília is szerepel a listán, 3 illetve 1 tömeges lövöldözéssel. Ismerve ezen országok magas gyilkossági rátáját, ez legalábbis gyanút keltő lehet, érdemes tehát közelebbről is megvizsgálni a számokat.

Mint arról a 2015-ös San Bernardinó-i lövöldözés után már írtam, az Egyesült Államokban nincs mindenki által elfogadott definíciója a tömeges lövöldözésnek. Illetve van, csak a gyakorlatban mindenki más használ. Van olyan lista, amely tartalmazza azokat az eseteket is, amelyek során 4 vagy több ember megsérül egy fegyveres támadásban, más helyeken csak a legalább négy vagy több halottat számláló lövöldözéseket veszik bele. Van, aki beleteszi a bűnbandák összetűzéseit is, van, aki nem.

A 249-es szám – amely a cikk írásának pillanatában 253-nál járt – a nonprofit Gun Violence Archive (GVA) gyűjtéséből származik, amely a négy vagy négynél több meglőtt és/vagy meggyilkolt áldozattal járó eseteket tartalmazza – beleértve a bandák lövöldözéseit is. És azokat az eseteket is – arányaiban az összes támadás több mint felét -, amelyekben senki nem halt meg.

Ugyan minden emberi élet számít, és minden sérülés fájdalmas, de ha El Paso és Dayton után azt olvassuk, hogy 2019-ben már 249 (253) tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban, tévesen azt hihetjük, hogy az év minden napjára jut egy magányos őrült/fanatikus által elkövetett, ártatlan civilek elleni támadás – csak nem mindegyik eset kap ekkora nyilvánosságot.

A korábban már bemutatott Mother Jones gyűjtése – amely nem tartalmazza a bandaháborúkat, a rablás során elkövetett gyilkosságokat és az otthonokban elkövetett, halálos kimenetelű családi erőszakot – ezzel szemben “csak” 7-nél jár 2019-ben, az ABC News hasonló elveken alapuló, de valamivel szigorúbb számlálója pedig 17-et mutat – mutat rá a Snopes cikke.

Visszatérve a nemzetközi összehasonlításra: érdemes még megemlíteni azt a Politifact által behozott szempontot is, miszerint nemcsak az amerikai adatok kontextusa nem egyértelmű, hanem a többi ország adatai is alaposabb értelmezést igényelnek. Nem tudhatjuk ugyanis, melyik országban miként kategorizálják a tömeges lövöldözéseket. Lehet, hogy ami Amerikában tömeges gyilkosság, az máshol terrorizmus vagy népirtás néven kerül be a statisztikákba. A jelenségnek nincs globálisan elfogadott definíciója, így az összehasonlítás sem végezhető el olyan egyszerűen, mint azt a szóban forgó twitteres lista készítője próbálta megoldani.

Az Egyesült Államokban valóban magas az ilyen esetek száma, amit a Politifact szerzője által idézett Adam Lankford kutatása is alátámaszt. Ez a különbség azonban nem olyan mértékű, mint amit a 249-es adatot a 0-val és 3-mal szembeállító lista sugall – Lankford szerint a népességszámot is figyelembe véve a világátlag hatszorosa.

Fotó: unsplash.com / Gerson Martins

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!