A héten Budapesten járt Yuval Harari izraeli történész, akinek előző könyvéről már itt is szó esett. Harari előadásaiban és munkáiban rendre rámutat, hogy a propaganda és a dezinformáció nem új dolog: a “hírek” és “tények” nagy része évezredeken át csodákról, angyalokról, boszorkányokról és démonokról szóló történet volt. Ennek oka szerinte azon tulajdonságunk, hogy emberként csak történetek létrehozásával és mesélésével tudunk tömegben és hatékonyan együttműködni.

Harari szerint ha hatalmat akarunk, egy ponton túl fikciókat kell terjesztenünk, ha viszont hagyjuk megismerni a valóságot, egy ponton túl le kell mondani a hatalomról. Szerinte ugyanis az emberek számára az igazság nem kiemelkedően fontos. A történelem folyamán nem a leghihetőbb ideológiák működtek a leghatékonyabban, hanem azok, amelyeknél sikerült megtalálni az egyensúlyt a valóság és a fikció között – véli.

Budapesti látogatása során Harari más lapok mellett a Könyves blog szerzőjének is interjút adott, aki arra volt kíváncsi: a történész szerint lehetséges-e úgy hatalomra kerülni, hogy az ember lemond a fikcióról. A kérdésre Harari nemmel válaszolt, ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a fikció nem mindig egyenlő a hazugsággal:

“Az ember egy történetmesélő állat. Történetek függvényében gondolkodunk. Ha odamegyünk az emberekhez és csak statisztikákat mutogatunk nekik, akkor a legtöbb embert el fogjuk veszíteni. Ha azt akarjuk, hogy az emberek felismerjék a klímaváltozás veszélyeit, akkor a klímaváltozást úgy kell elmondani nekik, mint egy történetet. Ha csak statisztikákkal bombázzuk az embereket, akkor az nem fog elérni hozzájuk. Ez nem jelenti azt, hogy hazudni kell, ám a tényeket meggyőző és magával ragadó történetbe kell ágyazni. Ez is a politikusok munkájának a része, és persze ezt is lehet jól és rosszul meg csinálni… Egy jó sztori olyan, aminek az alapját tények alkotják, és végeredményben arra használják, hogy az emberiség kedvező lehetőségeit kiaknázzák vele. Egy jó sztori arra bátorít, hogy könyörületesek legyünk, és együttérzők. A rossz történet viszont vagy teljes mértékben hazugságokon alapszik, vagy szimplán az emberiség rossz tulajdonságait akarja aktivizálni. A politikusok nagyon ügyesek az érzelmi húrok pengetésében. Ha valamitől tartunk egy kicsit, egy politikus azt csak erősíteni fogja. Ha, mondjuk, valaki nem kedvel egy embercsoportot, és ezt egy politikus felismeri, akkor kihasználhatja, és elérheti, hogy végül olyan gyűlölet zúduljon azokra az emberekre, ami akár népirtásba is torkolhat.”

A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!