A deepfake technológiáról – amely mozgóképek hamisítását teszi lehetővé a képek manipulálásához használt Photoshophoz hasonlóan – már itt is olvashattatok. Egyes írások már tavaly vadul kongatták a vészharangot a “dezinformációs csodafegyverrel” kapcsolatban, mások szerint azonban még jó néhány évnek el kell telnie, mire ezek a felvételek könnyen elkészíthetők és hihető minőségűek lesznek. Most még ugyanis – legalábbis alapszintű digitális jártasság esetén – viszonylag könnyű leleplezni őket, ebben segíthet például a BuzzFeed gyorstalpalója is.

De nem indulhatunk ki abból, hogy mindenki tisztában van ezekkel a jelekkel. A Mother Jones szerzője arra hívja fel a figyelmet: míg a nyugati demokráciákban akár néhány órán belül széles körben cáfolható egy-egy kamu videó, addig az alacsonyabb digitális műveltségű, fejlődő országokban ez komoly bonyodalmakat okozhat.

De mi történt Gabonban?

A Mother Jones cikkének apropója Ali Bongo gaboni elnök sokáig titkolt betegsége, és egy ezzel kapcsolatban közzétett videó. Bongót stroke-ja miatt tavaly külföldi kezelésre szállították, a gaboniak pedig azóta keveset hallottak róla, még kevesebbszer láthatták. Nem csoda, hogy azonnal megindult a spekuláció az állapotáról, egyesek még abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán életben van-e.

Ezt a bizonytalanságot próbálta a vezetés csökkenteni egy szilveszterkor közzétett videóval, amely azonban csak további bizonytalanságot szült. Az ügy végül odáig fajult, hogy – egy héttel a felvétel publikálása után – a gaboni hadsereg (sikertelen) puccsot hajtott végre, többek között a videó furcsaságaira is hivatkozva.

Gabon President Ali Bongo 2019 New Years Message

Gabon President Ali Bongo Ondimba 2019 News Years Message My dear compatriots, Gabonese, Gabonese, First of all, allow me to address to you all, for this new…

A gaboni ellenzék szerint ugyanis az elnöki beszéd egy deepfake videó, amire szerintük több jel is utal: többek között az elnök arcának mozdulatlansága, a felvétel alatti alacsony pislogásszám, valamint beszédének a korábbiaktól eltérő ritmusa. Egyes vélemények szerint az országot 1967 óta vezető Bongo-család ezzel a kamuvideóval próbált időt nyerni, hogy az uralkodó párt rendezze sorait az Ali Bongo utáni vezető kiválasztásához. (Megjegyzendő, hogy a híradások szerint az elnök január óta többször is hazatért külföldi kezeléséből, utoljára épp néhány nappal ezelőtt.)

Mindenhogy káros

A Mother Jones által megkérdezett deepfake szakértők nem akartak egyértelmű állásfoglalást tenni azzal kapcsolatban, hogy a felvétel valóban manipulált-e. Erre is, arra is utalnak nyomok, de biztosat állítani nem mertek – az eltérő beszédritmus ugyanis például akár a stroke következménye is lehet.

Aviv Ovayada technológiai szakértő szerint az eset viszont jó példa arra, amire korábbi cikkeiben is felhívta a figyelmet: nevezetesen hogy már a manipuláció lehetőségének is lehetnek káros hatásai. Álláspontját Hany Farid digitális specialista is osztja, megjegyezve, hogy egy videó – még ha nem is igazi – kétségeket ébreszthet az emberekben, és tovább gyengítheti az általános bizalmat minden információs forrás iránt.

De még komolyabb problémát okozhat a deepfake azokban az országokban, amelyek rövid időn belül kerültek az információhiány korából az információs túltelítettség állapotába. Ilyen például az a Mianmar, ahol a közelmúltban már a puszta szövegalapú közösségi médiás félrevezetés is nagyban táplálta az etnikai tisztogatásokat.

Azokban az országokban, ahol se független sajtó, se digitálisan felkészült társadalom nem segíti a deepfake videók leleplezését, a hatás mérséklésében kiemelt szerepet kapnak a szolgáltatók (például a YouTube vagy a Facebook) – írja a Mother Jones szerzője. És bár a szolgáltatók fogadkoznak, hogy folyamatosan tanulmányozzák, miként vehetik elejét a deepfake alapú dezinformációnak, a cikkben megszóló Hany Farid szerint a technológia érkezésére se a társadalom, se a törvényhozók, se a techcégek nem készültek fel.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!