Napi szinten annyi összeesküvés-elmélet, hoax, dezinformáció és propaganda áraszt el minket, hogy sokszor már csak legyintünk. A Guardian cikke öt olyan embert mutat be, akik nem úszták meg ennyivel. A hamis információk középpontjába kerülve hosszú időre megbélyegezték őket.

Marcel Fontaine – “a komcsi lövöldöző”

A massachusetts-i Marcel Fontaine 2018-ban feltett az Instagramjára egy fotót, amin egy partizó kommunistavezéreket ábrázoló pólóban feszített (talán épp egy ilyenben). Aztán néhány nappal később arra ébredt, hogy az interneten őt gyanúsítják a 17 halálos áldozatot követelő parklandi iskolai lövöldözés elkövetésével. Fotója első körben a 4chanen jelent meg, ahol persze nem gondolták komolyan, hogy ő az elkövető, legfeljebb a fotója miatt akarták megleckéztetni. Amikor azonban az Alex Jones konteópápa által üzemeltetett Infowars az infó alapján megírta, hogy a parklandi lövöldöző egy komcsi volt, a poén komolyra fordult. Mivel Jones fanatikus követői a legelképesztőbb állításokat is készpénznek veszik (lásd még az időben előbb történt pedofil pizzéria ügyét), Fontaine tisztában volt vele: az élete veszélyben forog. A sorozatos halálos fenyegetések hatására összeomlott: képtelen volt aludni, az utcára menni, és pánikrohamai lettek. Hat hónapjába telt, mire nagyjából kimászott mindezekből, de a Guardian cikke szerint még ma is összerezzen, ha meglát az utcán egy terepmintás ruhát vagy piros baseball sapkát viselő embert.

Lenny Pozner – “a kamuáldozat apja”

A Pozner szülők tragédiájáról önálló bejegyzésben is beszámoltam már. Ők azok, akik a 2012-es newtoni mészárlásban elveszítették hatéves gyereküket, majd – miután elterjedt az a konteó, hogy a megrendezett támadásban valójában senki nem halt meg, és az egész csak a fegyverellenesek ármánykodása – hirtelen ők is e teória célkeresztjében találták magukat. Azzal vádolták meg őket, hogy részt vettek a kamu merénylet hitelesítésében, és különféle netes nyomozásokat indítottak ellenük. Mivel lakcímük több alkalommal is kikerült a netre, és halálosan megfenyegették őket, az azóta elvált szülőknek a támadás óta több alkalommal is költözniük kellett. Egyik kitartó fenyegetőjüket 2017 júniusában 5 hónapos börtönbüntetésre és 5 hónapos házi őrizetre ítélték. Poznerék 2018 nyarán nyílt levélben kérték a Facebookot a hozzájuk hasonló áldozatok védelmére, és beperelték azt az Alex Jones-t, akinek oldalai folyamatosan terjesztették a kamutámadás elméletét.

Paul Offit – “a vakcinaterrorista”

Offit sem ismeretlen az Urbanlegends.hu törzsolvasói előtt: a rotavírus elleni vakcina egyik felfedezője az oltás és az autizmus közötti kapcsolatot cáfoló könyvével lett egyes számú közellensége az oltástagadóknak. Amellett, hogy ellenségei nevezték már “terroristának”, “Sátánnak” és “nácinak” is, gyakran vádolják azzal is, hogy a gyógyszeripar fizetett ügynöke, akit csak a haszonvágy hajt. Bár már 1998 óta a célkeresztben áll, legutóbbi halálos fenyegetését a Guardian cikke szerint kábé egy hónapja kapta. Bevallása szerint a mai napig fájdalmasan érintik az alaptalan támadások. Egy családját is érintő fenyegetés után még a visszavonuláson is elgondolkodott, de felesége lebeszélte. Offit szomorú amiatt, hogy az oltástagadó mozgalmak térnyerése világszerte korábban visszaszorított betegségeket támaszt fel, de nem adja fel küzdelmét.

Brianna Wu – “a ribanc programozó”

Az eredetileg a női játékfejlesztők és a játékokról író média összejátszásának leleplezését ígérő összeesküvés-elmélet, a Gamergate egyik áldozataként Brianna Wu szintén rengeteg halálos fenyegetést kapott. A nőket zaklató mozgalom trolljai nem egyszer az utcán követték Wut, fényképeket készítettek róla, amiket – más személyes adatai mellett – megosztottak az interneten. Ennek hatására Wúnak egy időben a lakását is el kellett hagynia, és párjával ismerősöknél és különböző hotelekben szállt meg. Wu most politikusi pályára készül, programja középpontjában pedig a netes összeesküvés-elméletek és az online zaklatás elleni fellépés szigorítása áll. Szerinte a hatóságok ugyanis nem veszik komolyan ezeket a fenyegetéseket, amelyek visszafordíthatatlan károkat okoznak az érintetteknek.

James Alefantis – “a pedofil pizzás”

A #pizzagate konspiráció valamikor 2016 októberében, az amerikai választás előtt ütötte fel a fejét Amerikában. A bizarr teória szerint a Wikileaks által nyilvánosságra hozott e-mailek egy globális gyerekrabszolga-hálózatot is lelepleznek, amelyben Hillary Clinton is érintett, és amelynek a középpontja egy washingtoni pizzéria, a Comet Ping Pong pincéje (az étteremnek a valóságban nincs pincéje). A pizzéria tulajdonosa, James Alefantis úgy került a történetbe, hogy Barack Obama és Hillary Clinton adományozójaként neve valóban megjelent néhány wikileakses levélben. Ezt fújták konteóvá a 4chan látogatói, teóriájukhoz pedig a tulajdonos instagramos oldaláról gyűjtöttek fotókat. Az étterem rengeteg fenyegetést kapott, a hely Yelp-oldalát ellepték a negatív értékelések, az épület előtt pedig tüntetők jelentek meg. 2016 végén aztán – megintcsak Alex Jones sugalmazására – egy férfi fegyverrel hatolt be az épületbe, hogy maga járjon utána az állításoknak. Az önjelölt nyomozó munkájának jutalma négy év börtön lett, a bujtogató Alex Jonest pedig – más tevékenységei miatt is – azóta szinte minden nagyobb online felületről kitiltották.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!