2018 júliusában megjelent a közösségi oldalakon egy borzalmas videó arról, hogy két nőt és két gyereket fegyveresek elvezetnek, bekötözik a szemüket, majd hidegvérrel kivégzik őket. Egyesek Kamerunt jelölték meg a mészárlás helyszínéül, amire válaszul a kameruni kormány fake news-t kiáltott. Közleményükben többek között arra hivatkoztak, hogy a kameruni hadsereg tagjai nem ilyen fegyvereket használnak, és nem ilyen ruhákat viselnek.

Ezért aztán a BBC tényellenőrzői – kiegészülve néhány szabadúszó oknyomozóval és hobbiból netes nyomozásokat folytató civillel – a videó nyomába eredtek, és háromhónapos munka után sikerült megállapítani a helyszínt, az időpontot és a felelősöket. A nyomozást a BBC – rendhagyó módon – tweetek sorozatában és egy összefoglaló videó formájában jelentette meg szeptember végén.

Hol történt?

A munka a helyszín beazonosításával kezdődött, amiben a felvétel hátterében körvonalazódó hegyvonal nyújtotta az első fogódzót. Ennek, valamint egy Kamerunból érkező tippnek és a Google Earthnek köszönhetően a tényellenőrzőknek hamarosan sikerült meghatározniuk a hozzávetőleges helyszínt:

Eszerint a felvétel Kamerun északi részén készült, közel a nigériai határhoz, ahol a kameruni hadsereg a Boko Haram dzsihádistáival harcol. Ezek után a videóban további beazonosítható jeleket kerestek, amelyeket aztán a műholdas adatokhoz hozzáférést nyújtó Sentinel Hub adatbázisában ellenőriztek. Így lett meg végül a pontos helyszín:

Mikor készült?

A felvétel időpontjának megállapításához a tényellenőrzők először megint csak a műholdas felvételekhez nyúltak. Mivel egy 2014 novemberi műholdképen még nem szerepelt egy videóban látható fal, egy másik épület viszont már nem állt 2016 februárjában, a felvétel valószínűleg valamikor a két időpont között készülhetett.

Azt is sikerült megállapítani, hogy a gyilkosságra száraz, forró évszakban került sor, egy videóban látható gyalogút ugyanis csak a január és április közötti időszakban szerepel a műholdképeken. Így aztán abból indultak ki, hogy a felvétel valamikor 2015 elején készülhetett.

Ezt aztán a katonák által vetett árnyékok felhasználásával – és a SunCalc nevű szolgáltatás segítségével – tovább pontosították 2015. március 20-a és április 5-e közé.

Kik voltak az elkövetők?

Miután megvolt a helyszín és a hozzávetőleges időpont, a tényellenőrzők arra próbáltak választ keresni, kik lehettek az elkövetők. Először azt a fegyvert vették ellenőrzés alá (mint civil segítőik kiderítették, egy Zastava M21-est), amelyet a kameruni kormány közleménye szerint csapataik nem is használnak. Mint kiderült, mégis.

Mint ahogy az hírügynökségi képekből és Facebookon közzétett fotókból kiderül: a kormány által szintén tagadott, terepszínű ruhákat is.

Augusztusban aztán a kameruni kormány is változtatott az álláspontján, és a korábbi tagadás helyett bejelentette: az ügyben nyomozást indítottak, és hét katonát le is tartóztattak. Akik közül a BBC szerint a videón látható három elkövető is beazonosítható.

A tweetfolyam végén a BBC egy videóban is összefoglalja a nyomozás eredményét. Mivel ezen végigvonulnak a kivégzés képei, csak az indítsa el, aki bírja az ilyesmit. A felvételek annak ellenére sokkolók, hogy a lövéseket szerencsére már nem mutatják.

Anatomy of a Killing – BBC News

In July 2018 a horrifying video began to circulate on social media. It shows two women and two young children being led away at gunpoint by a group of Camero…

A nyomozásról a BBC Africa Eye képviselője a Poynternek elmondta: a jövőben létrehoznak egy házon belüli egységet a hasonló ügyek feltárására, de emellett továbbra is számítanak szenvedélyes civilek hozzáadott tudására.

Külön megnevezte a külső segítők közül az OSINT (open-source intelligence) online közösséget, amelynek egyes tagjai a fegyverek azonosításában, mások a helymeghatározásban, megint mások a repülők, hajók követésében birtokolnak pótolhatatlan tudást.

Update | A 444.hu híradása szerint 2020 szeptemberében négy kameruni katonát 10-10 évnyi börtönre ítéltek, amiért 2015-ben lelőttek két nőt és két gyereket. Két katonát felmentett a bíróság, egy hetedik pedig két évet kapott azért, mert felvette telefonjával az esetet.

Fotó-videó: BBC Africa Eye

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!