Amikor először megláttam a hírt arról, hogy a vébé címvédő németek ellen gólt szerző mexikói válogatott szurkolói ünneplésükkel kisebbfajta földrengést okoztak Mexikóban, rögtön eszembe jutott a hasonló történet a Seattle Seahawks amerikaifoci-csapat szurkolóiról. Ott Marshawn Lynch egy 2011-es touchdownja után terjedt el, hogy az őrjöngő drukkerek kisebb földrengést okoztak. Onnantól kezdve kötelező tudósításelem lett figyelni, jeleznek-e a műszerek a Seahawks meccsein. A jelenséget a Deadspin már 2011-ben megpróbálta helyre rakni, figyelmeztetve: ha jeleznek is a műszerek, az azért nem földrengés.

A mostani hírt a mexikói földrengéskutató szervezet, a SIMMSA terjesztette el (amely egyébként úgy fogalmazott, hogy a két mérőállomáson is tapasztalt jelzést okozhatták a szurkolók is), így aztán nem csoda, hogy a lapok világszerte megírták a remek sztorit. Bulvárfaktortól függően volt szó “mesterséges földrengésről”, “mini földrengésről” és a “föld rengéséről”, és olyan lap is volt, amely a hírt hallva azonnal a mexikóiaknak adta a képzeletbeli Szurkolók Szurkolói címet.

Az első józanabb beszámolót az El Pais-ban találtam, ahol Arturo Iglesias mexikói földrengéskutató elmondta: a szurkolók ugrándozása nem okozhat földrengést. Napjaink szeizmológiai műszerei igen érzékeny eszközök, amelyek rögzítenek szinte minden jelet – még olyanokat is, amelyeket az ember észre sem vesz.

Hasonlóan nyilatkozott a hvg.hu-nak a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szakembere is. Összehasonlításképp Wéber Zoltán elmondta: ha például egy szeizmológiai műszert lerakunk a körúton, akkor az kimutatja a mellette elhaladó villamost is. Tehát azt is jelzi, ha a közelben sok ember ugrabugrál – de ez nem földrengés.

Egy földrengést nem egy vagy két műszer érzékel, hanem rengeteg helyen kimutatható kilengést tapasztalnak. Szerinte itt arról lehetett szó, hogy a városban két műszer mutatott valamit – ami lehetett akár egy útépítés vagy egy vasúti szerelvény áthaladása is. Vasárnap délután a hivatalos adatok szerint egyébként Panamában, Guatemalában és Peruban volt földrengés, de Mexikóban nem – írja a hvg.hu.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!