Az egész 2011-ben kezdődött, amikor egy Seattle-meccs után a sajtó arról számolt be, hogy Marshawn Lynch 67 yardos, touchdownt érő futása után az őrjöngő drukkerek kisebb földrengést okoztak. A rengésről látványos szeizmográfos képek jelentek meg, és onnantól kezdve kötelező tudósításelem lett figyelni, jeleznek-e a műszerek az azóta más mérések alapján a világ leghangosabb szurkolótáborának kikiáltott Seahawks meccsein.

Marshawn Lynch BEAST QUAKE Touchdown Run vs Saints with Fan Reaction

The BEST IN-STADIUM CAMERA VIEW. 100% pure, raw effort and showing the meaning of determination, Marshawn Lynch of the Seattle Seahawks runs through the New Orleans Saints in the NFC Wild Card Playoff January 8, 2011 at Qwest Field in Seattle. He simply was not going to be stopped on this run.

Tavaly decemberben aztán újra téma lett a touchdownos földrengés, miután – ahogy arról az Origo is beszámolt – a szurkolók ugrálása a Richter-skála 1-es és 2-es fokozata közé eső földmozgást váltott ki az amúgy élénk geológiai tevékenységet mutató területen. Ez még Magyarországon is kis rengésnek számít, és általában csak műszerekkel érzékelhető – írta a lap.

A jelenséget a Deadspin már 2011-ben megpróbálta helyre rakni, figyelmeztetve, hogy ha jeleznek is a műszerek, ez azért nem az a fajta rengés, ami miatt az amerikai földtani szolgálat dolgozói aggódva nyúlnának a telefon után. A sportblog szerint mindössze arról van szó, hogy a helyi földrengésfigyelő hálózat vezetője látott egy YouTube-felvételt, ami után kíváncsi lett, hogy a közeli – kevesebb mint száz méterre lévő – mérőállomás műszerei kijelezték-e a szurkolók örömködését. Kijelezték, sőt az intézet vezetője szerint a stadion melletti puha talajon állva valószínűleg érezni is lehetett a rengést, ami azonban nem terjedhetett túl messzire. A grafikonok híre azonban ennél jóval messzebb elért: miután megkapta néhány helyi újságíró, másnap már mindenki az intézetet hívta, és a mítosz megszületett.

A helyi szakemberek pedig partnerek ebben, és gyorsan ráéreztek a megfigyelés nyújtotta kutatási lehetőségekre és nem utolsósorban a benne rejlő marketingerőre. Vezetőjük a híres 2011-es touchdown után más hazai meccseket is megnézett, vizsgálatai eredményéről egy évvel az eset után blogbejegyzésben számolt be. Az intézet honlapján ma már külön szekciója van a Seahawks-rengéseknek (amivel többek között a munkájuk iránt korábban nem érdeklődő közönséget szeretnék elérni), a hétvégi play-off meccsen mobil mérőeszközökkel vizsgálódtak a szakemberek, a Twitteren pedig még válaszolnak is a kérdésekre.

Azt persze nem tőlük érdemes kérdezni, hogy a seattle-i rengések kuriózumnak számítanak-e, vagy más helyen is megfigyelhetünk hasonlókat, ahol több tízezer őrjöngő ember összegyűlik egy mérőállomás közelében, mindenesetre a szurkolók és a kutatók már készülnek a 49ers elleni NFC-döntőre – ahol újra nagyot akarnak dobbantani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!