Miután a múlt hét elején Oszaka prefektúrát 6,1-es földrengés rázta meg, az interneten elterjedt: a zűrzavart kihasználva idegenek bankokba és boltokba törnek be, sőt még a vizet is megmérgezik. Az esetek többségében koreaiakat és kínaiakat meggyanúsító történeteket a hatóságok cáfolták, és arra kérték a lakosságot, hogy ne terjesszenek alaptalan üzeneteket.

A Japan Times beszámolója szerint ezek a szóbeszédek nem újkeletűek, hasonló online aktivitásokat tapasztaltak már a 2011-es nagy japán földrengés és cunami után is, miként a 2016-os kumamotói földrengés és 2014-es hirosimai áradások után is. Sőt – mint arra Koichi Yasuda újságíró a lapot emlékeztette – az 1923-as nagy kantói földrengés után állítólag koreaiak tömegeit mészárolták le hasonló vádak miatt.

Az akkori feltételezések szerint a borzasztó természeti csapást a szigetországban élő koreaiak szervezkedésre és hatalomátvételre akarták felhasználni, aminek érdekében tüzeket gyújtottak, forrásokat mérgeztek meg, és nőket erőszakoltak meg. Az első szóbeszédek már a földrengés napján felröppentek, aminek hatására önkéntes igazságtevő csoportok – a hatóságok és fegyveres erők támogatásával – koreaiak vagy annak gondolt emberek tömegeit gyilkolták meg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!