Időről időre előfordul, hogy a média felfedez a neten pár videót, és új, “rettenetesen veszélyes őrületként” jellemezve rémisztgeti vele a szülőket. Ezeknek a hájpoknak a közös jellemzője általában az, hogy bár az esetek többségében valóban létezik egy-két ezzel kapcsolatos videó, fotó vagy elmesélés, arról szerencsére szó sincs, hogy fiatalok tömegei dugnának fel maguknak vodkába áztatott tampont, nyelnének paracetamolt vagy aszalnák magukat 30 kilósra a bikinihíd őrület kedvéért. Mivel ezeknek a “trendeknek” a főszereplői általában fiatalok, gyakori eleme a beszámolóknak a fiatal generációk kárhoztatása is.

Arról, hogy miért káros az effajta médiahiszti, és hogy szülőként miért nem érdemes ezeknek a rémisztgetéseknek utánanézés nélkül felülni, ebben a cikkben írtam. Folyamatos rettegésben élni kitalált vagy a média által felfújt veszélyforrások miatt nemcsak idő- és energiapocsékolás, hanem esetenként káros is lehet. Ez a fajta figyelem sem a szülőnek, sem a gyereknek nem jó. Arról pedig, hogy a mostani fiatal generációt illető kritikák mennyire emlékeztetnek a korábbi generációkat érő kritikákra, itt olvashattok.

De visszatérve az óvszerszívás “trendjére”: a Snopes szerint ez az eset is a szokásos forgatókönyvet követi. A YouTube-on valóban van néhány ezzel kapcsolatos videó, de őrületről, és legfőképp új őrületről beszélni hiba lenne – a videók többsége ugyanis több éves. Ami miatt ezeket 2018 márciusában újra felkapta a média, az valószínűleg a pár hónappal ezelőtti mosókapszula-evésnek köszönhető, amely kapcsán – több szakértő figyelmeztetése után – a YouTube végül törölte az ezzel kapcsolatos videókat. Az persze, hogy trendről szó sincs, még nem jelenti, hogy jó ötlet óvszerszippantással sokkolni környezetünket. A Snopes mindenkit óva int a mutatványtól, mert valóban veszélyes lehet.

Az esetnek néhány nappal később a Snopes újabb cikket is szentelt, amelyben bemutatták a korábbi évek hasonló, egyedi esetekből mesterségesen generált trendeket. Egyben idézték a Washington Post újságírójának találó mondatát is: az egyedüli dolog, ami az óvszerfelszívással kapcsolatban virálissá vált, az az erkölcsi felháborodás azon ötlet felett, hogy a fiatalok óvszert szívnak fel az orrukba.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!