Az évente 6,6 millió letöltést produkáló, 18 ezres hírlevelet működtető független tényellenőrző szervezet, a FullFact nemrégiben publikálta több mint 2 ezer olvasója részvételével készült felmérését (pdf).

A nem reprezentatív vizsgálatnak van egy érdekes tanulsága: az olvasók meglepően nagy része (41%-a) nem saját igaza alátámasztására kereste fel az oldalt, hanem saját prekoncepciói ellenőrzése érdekében (árnyalhatja a képet, hogy önbevallásról van szó).

A megkérdezettek közel 4/5-e a politikusok nyilatkozatainak ellenőrzését tartotta az oldal legfontosabb funkciójának. A résztvevők közel 3/4-e elfogulatlannak minősítette a FullFactot, és csupán 2 százalékuk nyilatkozott ezzel ellentétesen.

Fejlődni van még hová: a YouGov internetes felmérése szerint a briteknek csupán 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hallott az oldalról. Mindezt annak ellenére, hogy egy másik kutatásban az ország lakosainak 86%-a ítélte fontosnak a tényellenőrzést.

Ez még annyira sem lesz reprezentatív, mint a FullFact felmérése, de felteszem a kérdést: ti miért jártok az Urbanlegends.hu-ra? Meséljetek a kommentek között!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!