A képzés Claire Wardle, a First Draft vezetőjének – személyes motivációkat is tartalmazó – videójával indul. Wardle több mint tíz éve tanulmányozza, kutatja és oktatja a közösségi médián keresztüli dezinformációt és a tényellenőrzést, és azt a szenvedélyességet próbálja kurzusában átadni, amellyel ő és csapata közelíti a témát.

A képzés első konkrétabb videójában Malachy Browne újságíró mutatja be a képek, videók ellenőrzéséhez használható eszközöket. A gyorsan pörgő felvételt nézve az ember csak kapkodja a fejét, de a First Draft készített egy gyűjtőoldalt is a bemutatott eszközökhöz, aminek linkjét érdemes elmenteni a Könyvjelzők közé. Valahogy így néz ki (a képre kattintva feljön a gyűjtés élőben is):

A First Draft ezután bemutat két ellenőrző listát: egyet a fotók, egyet pedig az a videók csekkolásához. Fotók esetében a megvizsgálandó kérdések sorrendje valahogy így néz ki:

A kérdéses kép a fotó eredeti verziója? Különböző online szolgáltatások segítségével ellenőrizhetjük, hogy a fotót feltöltötték-e már korábban, digitálisan manipulálták-e, megtalálható-e egy verziója más platformokon.

Ismerjük-e a fotó készítőjét? Ha igen, csekkoljuk le közösségi oldali profilját, esetleg keressük meg, és kérdezzük ki a részletekről. Ennek folyamatát ez a videó mutatja be.

Tudjuk-e, hol készült a fotó? A felvételt összevethetjük az állítólagos helyszínről készült más fotókkal, rákereshetünk a helyre különböző térképszolgáltatások segítségével.

Tudjuk-e, mikor készült a fotó? Megvizsgálhatjuk a kép adatait (EXIF), az első közösségi oldali megosztását, a megörökített eseményt mennyire támasztják alá más szemtanúk beszámolói, valamint az állítólagos helyszín időjárási körülményeit.

Ismerjük-e a készítő motivációit? Ennek megállapításában segíthet például, ha megnézzük: a megosztó mikor hozta létre a profilját, miket rakott ki korábban, aktivistája-e valamiféle szervezetnek, stb.

A videók esetében az alapkérdések ugyanezek, csupán az alkalmazott eszközök tekintetében van néhány különbség. A csekkolásban egy Chrome-kiegészítő is segíthet.

A kurzus további fejezeteiben a készítők elmélyítik ismereteinket az ellenőrzés témakörében. Ebből a videóból például megtudhatjuk, hogyan azonosítható egy YouTube-ra feltöltött természeti katasztrófás videó.

Case study: Florida fireball

Instructor Claire Wardle describes how journalists went about verifying a remarkable video that had gone viral online. –First Draft News: Getting it right f…

Ebből pedig kiderül, hogy az egyes közösségi médiás platformokon hogyan állapíthatjuk meg a feltöltés időpontját (szöveges formában ugyanez megtalálható itt, megszerzett tudásunkat pedig ebben a kvízben tesztelhetjük):

How to find upload timestamps

This video walks you through how to find upload timestamps on major social networks – Twitter, Instagram, Facebook and YouTube.–First Draft News: Getting it…

Sokan esküsznek az EXIF adatok vizsgálatára egy-egy kép hitelességének csekkolása során, de ennek a videónak a második feléből kiderül, hogy ezek is könnyen módosíthatók, akár mobilon is.

Why you can’t always trust location metadata

In this video we show how easily location metadata on social networks can be manipulated by using an iPhone or Android phone.–First Draft News: Getting it r…

A kurzus egyik legizgalmasabb részében próbára tehetjük az addig tanultakat. A tesztben fényképek alapján kell kitalálni, melyik városban járunk. Segítségünkre lehet egy félig elolvasható hotelnév, egy zászló, egy szökőkút vagy akár a tömegközlekedési eszközök színe.

Az ígért egy óránál persze hosszabb volt a kurzus – igaz, én jegyzeteltem is közben, hogy be tudjam nektek mutatni. Egy órába ennyi tudás befogadása legfeljebb úgy fér bele, ha már van valami alapképzettségünk a témában. Ennek ellenére ajánlom bárkinek, már csak az összegyűjtött eszközök és a bemutatott böngészőkiegészítők miatt is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!