Első körben lássuk az üzenetet, amelynek másolására és újramegosztására buzdítanak a Facebookon:

“A Facebook-algoritmus megvaltozott: Nem túl sok barátom bejegyzését látom… Mit lehet tenni? Hogy lehet elkerülni, hogy ne mindig ugyanazt a 26 FB-os barátod lásd – és szinte senki mást? Ez a bejegyzés megmagyarázza, miért nem látjuk a barátaink összes bejegyzését. Vicces, azt hittem, ha követem a facebook-on, meglátom, mit tesz közzé. Többé már nem…

A hírfolyamodban tapasztalhattad Te is a közelmúltban, hogy csak néhány ember bejegyzéseit mutatja be a Fb, kb. 25-öt. Ráadásul többször is ugyanazt, mert a facebooknak új algoritmus van. A rendszerük kiválasztja azokat, akik el fogják olvasni a bejegyzésedet. Én azonban szeretném magam választani, ezért kérek egy szívességet ‼ Ha ezt az üzenetet elolvastad, hagyj nekem egy gyors megjegyzést. (Egy “hello”, egy matrica, amit csak akarsz) Így meg fogsz jelenni a hírfolyamomon 😄! Ellenkező esetben a facebook dönti el, hogy kit mutasson meg nekem, higy szerinte kik az én barátaim – amit én nem szeretnék…

Ne habozz lemásolni és felrakni ezt a levelet az oldaladra❗ Ha ezt nem teszed akkor ez lesz az oka hogy nem láthatod a barátaid sok sok bejegyzését. (…)”

Az üzenet nem igaz, ezért terjeszteni sem érdemes

A Washington Post cikke szerint a fenti üzenetnek többféle verziója létezik, a különféle változatok közös elemei ezek:

– a Facebook új algoritmusa csak néhány – szám szerint 25 vagy 26 – ismerősünk bejegyzését fogja a jövőben mutatni,
– de ez a rendszer néhány hozzászólással és az üzenet terjesztésével meghekkelhető,
– vagyis kijátszhatjuk a Facebookot.

Amire a Facebook képviselője a lapnak azt válaszolta: az üzenet nem igaz, ezért felesleges terjeszteni. A közösségi oldal eddig sem jelenítette meg minden ismerősünk minden bejegyzését. Arról, hogy mit látunk, egy algoritmus gondoskodik. Ennek működéséről keveset tudni, ezért minden egyes alkalommal, amikor a cég bejelenti az algoritmus megváltoztatását, nagy közösségi okoskodás indul a részletek megfejtésére.

A Facebook közleménye annyit azért még hozzátesz a mostani üzenethez, hogy algoritmusuk aszerint jelenít meg tartalmakat a hírfolyamban, hogy azok mennyire lehetnek relevánsak a felhasználók számára. És bár most épp azt tervezik, hogy – a márkák és híroldalak kárára – növelik az ismerősök bejegyzéseinek számát a hírfolyamban, nincs 25-ös felső határ a megjelenítendő ismerősökre.

Minden változtatásnál újra előjön

Az üzenettel a Snopes is foglalkozott, megemlítve, hogy a szöveg angol nyelvű verziói már tavaly megjelentek a közösségi oldalon. Igazából azonban csak azután kezdtek erősen terjedni, hogy a Facebook bejelentette aktuális, fent már említett algoritmusfrissítési terveit.

A közösségi oldal felhasználói nem először próbálnak túljárni a nagy Facebook eszén házilag barkácsolt üzenetekkel. Volt már rá példa, hogy az aktivitás kimutatására buzdítottak a további ingyenes használat érdekében, egy másik üzenet a nyilvánosság előli eltűnést ígérte, egy harmadik pedig a felhasználói szabályok visszamenőleges felülírásának lehetőségével kecsegtetett.

Hogyan menedzselhetjük a hírfolyamunkat?

Végezetül: bár a fenti üzenet nem sokat segít hírfolyamunk menedzselésében, léteznek eszközök, amelyekkel beleszólhatunk az ott látható tartalmakba. Például legújabban azt is beállíthatjuk, mely ismerősökre és FB-oldalakra vagyunk kíváncsiak jobban a többinél (megköszönöm, ha az Urbanlegends.hu is bekerül azon 30 ember vagy oldal közé, akiket, illetve amelyeket a Facebook kiemelten jelenít meg a hírfolyamodban).

Ezt így tudod beállítani:

1. Kattints a bármelyik Facebook-oldal jobb felső sarkából elérhető legödülő menüre.
2. Válaszd ki a Hírfolyam-beállítások pontot.
3. Az elsőként megjelenők beállítása pontra kattintva megadhatod, mely emberek vagy oldalak bejegyzései jelenjenek meg a hírfolyamod tetején (legfeljebb 30 embert vagy oldalt választhatsz ki). Ennyi!

Update | 2019 februárjában a Facebook egy videót is készített az állítás cáfolatára. Ebben a hvg.hu cikke szerint Ramya Sethuraman, a Facebook termékmenedzsere úgy nyilatkozott: az egész egy kitaláció. Ilyen algoritmust már csak azért sem lenne értelme készíteni, mert ha valaki csak ugyanazokkal az emberekkel találná magát szembe, jó eséllyel nem térne vissza a Facebookra. Az oldal célja éppenhogy az, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen a hírfolyam. A megjelenő tartalmakat az alapján rangsorolja a Facebook, kit mi érdekelhet a leginkább.

Update 2 | 2020 júliusában ebben a formában támadt fel újra:

“Köszönöm a tippet. Működik!! Teljesen új profilom van. Olyan emberektől látok bejegyzéseket, akiket már rég nem láttam. A Facebook új algoritmusa ugyanazokat az embereket választja – 25 körül – akik látni fogják a bejegyzéseidet. Tartsd az ujjad bárhol ebben a bejegyzésben, és kattints a ” másolásra “. Menj az oldaladra, ahol azt írja, hogy ” mi jár a fejedben “. Koppints az ujjadra Kattints a beillesztésre. Ez megkerüli a rendszert. Helló, új és régi barátok!”

Update 3 | 2021-ben “verziószámot” is kapott az üzenet: OO5251839.

Ha tetszett a cikk, és képben akarsz lenni a legfrissebb átverésekkel, jelöld be az oldalt a Facebookon.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!