A 2021 májusának végén felbukkant, valószínűleg gépi fordítással magyarított, régi-új facebookos bejegyzés így néz ki:

“Köszönöm a tippet a Facebook megkerülésére… OO5251839 Működik!! Teljesen új profilom van. Olyan emberek posztjait látom, akiket már nem láttam. A Facebook új algoritmusa ugyanazokat az embereket választja ki – 25 körül – akik látni fogják a bejegyzéseidet. Tartsd az ujjad bárhol ebben a bejegyzésben, és kattints a ′′ másolat ′′ gombra. Menj az oldaladra, ahol azt mondja, hogy ′′ mi jár a fejedben “. Koppintsd meg az ujjad az üres Kattints a beillesztésre. Ez megkerüli a rendszert. Sziasztok új és régi barátok! Helló! Dobj egy kis hellót, köszi! KÉRLEK, HA EZT LÁTOD, KÉRLEK MONDJ HELLÓT. Üdv mindenkinek! Helló!”

A Facebook szerint nem sok értelme van az üzenet megosztásának

A bűvös 25-ös (néha 26-os) számmal példálózó figyelmeztetést – amely már évek óta rendre visszatér – a Facebook többször cáfolta már. 2019 februárjában a platform termékmenedzsere úgy nyilatkozott: egy ilyen algoritmusnak már csak azért sem lenne értelme, mert ha valaki mindig ugyanazokkal az emberekkel találná magát szembe, jó eséllyel nem térne vissza a Facebookra.

A megjelenő tartalmakat az alapján rangsorolja a platform algoritmusa, hogy kit mi érdekelhet a leginkább. Ennek az algoritmusnak a működéséről keveset tudni, ezért minden egyes alkalommal, amikor a cég bejelenti a megváltoztatását, nagy közösségi okoskodás indul a részletek megfejtésére.

Azt az érzést, hogy az OO5251839 üzenet posztolása mégis működhet, az a jelenség okozhatja, hogy az üzenet hellózásra buzdítja azokat, akik olvasták. Márpedig minél többen lájkolnak vagy kommentelnek egy bejegyzést, az annál több ismerősünkhöz jut el – amire jó példa a babás fotók esete. És később jó eséllyel más bejegyzések is megjelenhetnek ezeknek a hellózó embereknek a falán tőlünk – és fordítva.

De még ha a fenti üzenet létező mechanizmusokra is reflektál, félrevezető és a megjelenítendő ismerősök szempontjából kevés haszna van. Nem utolsósorban: a magyartalan üzenet csípőből történő újraosztása csak lejáratja közzétevőjét a platform működésében járatosabb ismerősei előtt.

A közösségi oldal felhasználói nem először próbálnak túljárni a nagy Facebook eszén házilag barkácsolt üzenetekkel. Volt már rá példa, hogy az aktivitás kimutatására buzdítottak a további ingyenes használat érdekében, egy másik üzenet a nyilvánosság előli eltűnést ígérte, egy harmadik pedig a felhasználói szabályok visszamenőleges felülírásának lehetőségével kecsegtetett.

Fotó: Thought Catalog / Pexels

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!