A Facebookon terjedő esetről a Szabolcs Online számolt be kedd este. Eszerint “egy általános iskolás diákot azzal állított meg két idegen férfi, hogy az édesapja kérésének megfelelően hazaviszik”. A gyerek azonban elszaladt, így az ijedtségen kívül nem esett baja.

A lap megkereste a rendőrséget, akiktől másnapra megtudták: az ügyben a vizsgálatot azonnal megkezdték, ezzel egyidejűleg a polgárőrség bevonásával fokozták az iskolák környékén a rendőri jelenlétet.

Aztán kicsivel később ez ügyben is kiderült: a fiú a gyermekrablás kísérletének történetét azért találta ki, hogy legyen valami magyarázata arra, amiért később ért haza az iskolából.

“A rendőrök a nyíregyházi gyermek elmondása mellett az adatgyűjtés és a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése útján is kétséget kizáró módon megállapították, hogy a kreált történet a valóságban nem történt meg. Az eset idején a fiú a társaival az iskolához tartozó sportpályán kosárlabdázott” – olvasható a rendőrség közleményében.

A hét elején egy hasonló visegrádi esettől volt hangos a sajtó, ott a gyerekek társaik megviccelésére találták ki az emberrablás sztoriját. Az ügy tanulságait ebben a cikkben gyűjtöttem össze.

Közleménye végén a rendőrség felhívja a netezők figyelmét arra, hogy ne osszanak meg felelőtlenül bármilyen híresztelést, mert ezzel indokolatlan félelmet és pánikhangulatot kelthetnek.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!