A lap cikke szerint a Liberal Society és a Conservative 101 névre hallgató oldalak látszólag egymás ellentétei – az egyik a liberális, a másik a konzervatív oldalt szolgálja ki tartalmakkal. Február közepén azonban – egy Kellyanne Conway elnöki tanácsadóról szóló hír apropóján – a BuzzFeed arra lett figyelmes, hogy a két oldal cikkei különbözőségeik ellenére nagy hasonlóságot mutatnak. Nemsokára kiderítették: mindkét szájt egy floridai cég tulajdona.

A kérdéses cikkek tartalma szinte ugyanaz: ugyanazokat a tweeteket ágyazzák be, ugyanazokat a mondatokat idézik a CNN anyagából – különbség csupán a tálalásban van. Ami az egyik oldalon “(média)hálózat”, az a másikon “mainstream liberális médiahálózat”. Amíg a liberálisoknak szóló cikkben úgy búcsúznak az olvasótól, hogy “Örülsz Conway eltávolításának?”, addig a konzervatív szájt búcsúmondata így szól: “Hiányozni fog Conway a tévékből?”

A BuzzFeed nyomozása szerint a hasonlóság nem a véletlen műve. Doménregisztrációs adatok és az oldalak forráskódjából elért információk szerint mindkét oldal az American News LLC birtokában van. Amelynek emellett van még egy liberális szájtja (a Democratic Review), valamint egy másik konzervatív oldala is (American News). Utóbbi a választások környékén azzal a kamuhírrel tette le a névjegyét az amerikai kamuhírpiacon, miszerint Denzel Washington a támogatásáról biztosította Donald Trumpot.

A BuzzFeed szerint a cég először a konzervatív médiapiacon vetette meg a lábát 2014-ben, és csak tavaly júniusban szállt be a másik oldal hülyítésébe. Szájtjait többmilliós Facebook-oldalakkal promótálja, amelyek – kihasználva a Facebookon tapasztalt buborékhatást – lehetővé teszik a pártos tartalmak megfelelő helyekre jutását. Hogy ugyanazok az emberek írják-e a kétféle oldal tartalmait, azt a BuzzFeednek nem sikerült kiderítenie. Azt viszont igen, hogy a cég egyik oldalának szerzőfotóit shutterstockos videókból vágták ki: az egyik szerző képét az “Idős férfi golfpályán golfozik” című minivideóból, a másikét pedig a “Fiatalember jegyzetfüzetbe ír egy parkban” címűből.

A lap cikke szerint az American News LLC doménregisztrációs aktivitása arra utal, hogy a közeljövőben a vallásos tematikájú kattintásvadászatban erősítenek majd.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!