A Bowling Green-i mészárlást is iraki menekültek követték el – indokolta február elején Kellyanne Conway elnöki tanácsadó, miért van szükség hét muszlim ország polgárainak Amerikából történő kitiltására. Conway nyilatkozata után a sajtó lázasan keresni kezdte, milyen mészárlás történt Bowling Greenben, de semmi ilyesmire nem bukkantak. Az eset, amire a tanácsadó utalt, igen messze áll attól, hogy Bowling Green-i mészárlásnak nevezhessük: 2011-ben letartóztattak két Bowling Greenben élő iraki férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy pénzt és fegyvereket küldtek haza, iraki al-Kaida csapatoknak. És bár nem sokkal később Conway elismerte, hogy a Bowling Green-i mészárlás helyett Bowling Green-i terroristákról kellett volna beszélnie, az internet addigra már mémesítette az aktuális alternatív tényt.

– “Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban” – követte tanácsadója példáját nem sokkal később maga az elnök is, aki egy floridai beszédében azt sugallta, hogy Svédországot az előző éjjel a berlinihez, brüsszelihez vagy a nizzaihoz hasonló terrortámadás érte. Donald Trump beszédét hallva Svédország magyarázatot kért az amerikai külügytől, jelezve, hogy ők nem tudnak terrorjellegű, nagyobb eseményről a közelmúltból. Rövid hallgatás után Trump végül a Twitteren tette közzé a megfejtést: mondatai a Fox News Svédországgal és bevándorlókkal foglalkozó műsorára vonatkoztak. Vagyis a “látjuk, mi történt tegnap Svédországban” a trumpi kommunikációban azt jelenti: “látjuk, mit sugárzott tegnap a Fox Svédországról”. Hogy még cifrább legyen a történet, a Fox műsorának svéd rendőr megszólalói nem sokkal később azzal jelentkeztek, hogy az adásban meghamisították nyilatkozatukat. Amikor aztán a csatorna – állításai igazolására – behívott egy svéd biztonsági szakértőt, róla rövidesen kiderült: nem szakértő, 23 éve elköltözött Svédországból, ráadásul 2014-ben egy év börtönt kapott hivatalos személy elleni erőszak miatt. Slusszpoén a végére: két nappal Trump mondatai után Stockholm egyik bevándorlók lakta negyedében zavargás tört ki egy drogdíler letartóztatása miatt, ami után az alternatív tények hívei azonnal triumfálni kezdtek. “Bevándorlók randalíroztak Svédországban, ergo Trumpnak mégis igaza volt” – szól a nyakatekert bizonyítás, amelyhez hasonló levezetésekre nyugodtan felkészülhetünk a közeljövőben, és ami ellen a tényellenőrzők már nem sokat tehetnek – ez ugyanis már hit. Aztán ki tudja

Silányabb élelmiszereket forgalmaznak Magyarországon a multik, mint Ausztriábanírta meg február közepén a Magyar Idők, egy hasonló szlovákiai vizsgálat apropóján, a Nébih 24 terméket felölelő vizsgálatára hivatkozva. Az eset után a hírbe hozott gyártók egyike, a Coca-Cola a helyi összetevőkkel indokolta a különbséget, a Magyar Márkaszövetség az eltérő ízlésekre, eltérő tárolásra és az idézett, egyébként két évvel ezelőtti kutatás furcsaságaira mutogatott, míg volt olyan gyártó is, amely arra hívta fel a figyelmet: ugyanabból a magyarországi gyárból látják el a magyar és az osztrák piacot is. Mindenesetre a fogyasztókat nem sikerült meggyőzni, és a média és a napi politika is rajta maradt a témán – a Földművelésügyi Minisztérium például azonnal újabb, mintegy 100 termék átfogó vizsgálatát rendelte el. Hogy a jelenségben mennyi a valóság, mennyi a nemzeti sértettségből eredő hiszti és az erre rájátszó a propaganda, további, független vizsgálatokig nehéz megállapítani. A HVG újságírójának cikke szerint mindenesetre az FM sajtóirodájának figyelmeztetése – „Az ügy tisztázásáig pedig ajánljuk mindenki figyelmébe a jó minőségű magyar termékeket, magyar élelmiszereket“ – felveti annak gyanúját, hogy a kormány a “zavarosított információk fedezékéből” esetleg újabb multiellenes kampányra készül.

Slenderman kényszerített minket a késelésre – ezt vallották azok a tizenéves lányok, akik 2014-ben megpróbálták megölni barátnőjüket. A kitalált internetes figura kedvéért elkövetett támadás körülményeit vizsgáló, közel kétórás dokumentumfilmet idén februárban mutatta be az HBO. A csatorna filmje eredeti bírósági és kihallgatási jelenetekkel, médiatudósítások részleteivel, valamint szülők, ismerősök és szakértők elbeszélése alapján próbálja meg rekonstruálni az esetet. Az alkotás legnagyobb erénye, hogy nem próbál egy egyedi esetből nagy, általános tanulságokat levonni, sem ítélkezni. Ha érdekel a filmről írott cikkem, itt megtalálod.

Szilveszterkor menekültek százai randalíroztak és molesztáltak nőket Frankfurt utcáin – ezzel az infóval jelentkezett február elején néhány szemtanú egy bulvárlapnál. Egy Bildnek nyilatkozó hölgy magát áldozatként állította be, egy vendéglátós pedig arról beszélt, hogy 50 fős horda elől mentette a nőket. A kérdésre, hogy miért csak februárban jött elő a történtekkel, a vendéglős azt mondta: ez nem különösebben jó reklám neki, de amikor hallotta, hogyan fényezi magát a városvezetés az idei szilveszter biztosítására mutogatva, begurult, és a sajtóhoz fordult. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de nem találtak megerősítő bizonyítékot az állításokra, sőt a vallomások hitelességét megkérdőjelező nyomokra bukkantak (az egyik “szemtanú például nem is volt az országban az eset idején). Ezért aztán annak a lehetőségét is megvizsgálják, hogy a nyomozás költségeit a hatóságot félrevezető tanúkra hárítsák. Az ügyet kirobbantó Bilden az esettel kapcsolatos korábbi cikkek már nem érhetők el, helyettük van viszont egy bocsánatkérés a laptól, amiért a megalapozatlan információnak helyt adott.

Egy londoni biciklis megbosszulta, hogy beszóltak neki egy furgonból – az erről szóló videó villámgyorsan terjedt a neten és a sajtóban. A Guardian cikkei – amelyekről itt számoltam be – arról elmélkedtek, hogy a sajtó megint úgy hozott le egy anyagot, hogy előtte nem csekkolta – pedig gyanús jelek bőven voltak.

A Simpson családban megjósolták az idei Superbowl végeredményét – terjedt az NFL-döntője után, pedig csak hasonló történt, mint korábban egy másik “Simpsons-jóslattal”: valami volt, de az internetnek ez nem volt elég, és hozzácsapott még pár érdekességet.

Az angol királynő bevallotta, hogy tényleg büntetlenül megölhetné Trumpot – terjedt egy brit szatirikus lap cikke révén, amit többen is komolyan vettek.

Megállapítottuk, hogy ön adóvisszaigényésre jogosult – ezt ígérte a NAV nevében az a csalók által küldött, hamis értesítés, amelynek célja bizalmas ügyféladatok megszerezése volt. Az adóhatóság figyelmeztetése szerint a csalók e-mailjei egy olyan oldalra irányítják az ügyfelet, ahol állítólag visszaigényelhető – a valójában egyáltalán nem létező – többlet. Az adóhatóság az eset kapcsán újra felhívta a figyelmet, hogy ilyen módon soha nem küld értesítést, és nem is kér bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!