Legelőször is rengeteg Donald Trumppal kapcsolatos anyag volt: az új amerikai elnök maga is sokat hantázott, de célpontként talán még gyakoribb szereplője mostanában a kamuhíreknek. Egyik oldalról, úgy tűnik, a kampány során tőle megszokott, tényeket mellőző politizálást elnökként is megtartja gyakorlatként. Kommunikációs csapatával közösen például napokon át küzdött azon, hogy a beavatási ceremónia Obamáéhoz képest gyér nézőszámát felturbózza (e próbálkozás során hangzott el egy azóta mémmé vált fogalom is: az alternatív tény). Másik oldalról pedig – ahogyan az már a választási eredmények megismerése után is megmutatkozott – gőzerővel érkeznek a Trumppal kapcsolatos kamuhírek, ferdítések, túlzások liberális oldalról is, mintha amúgy nem lenne mit válogatni a valós események közül. Nem fogom most egyesével kigyűjteni az elmúlt hónap trumpos kamuhíreit, az ezzel kapcsolatos válogatásokat megtaláljátok pro és kontra a Snopes-on, az Urbanlegends.hu twitterfeedjén vagy a Humbug gyűjtésében.

A felfokozott amerikai belpolitikai helyzetben egymást érik a bojkottfelhívások. Komoly fenyegetést jelent a vállalatok számára, hogy az emberek hajlamosak bemondásra vagy akár csak néhány részinfó alapján csatlakozni egy bojkotthoz, ahelyett, hogy előbb tájékozódnának. Így járt a minap az Uber, amely ellen a liberálisok hirdettek bojkottot, amiért a szolgáltató szerintük sztrájktörőként viselkedett a taxiszolgáltatók politikai tiltakozása idején, míg másik oldalról a Starbucks, amelyet viszont konzervatívok támadtak be, amiért a cég veteránok helyett 10 ezer menekültet tervez felvenni az elkövetkező öt évben. A valóság azonban ezeknél jóval komplexebb. A fuvarszervező alkalmazás ugyan tényleg nem csatlakozott a taxisok január végi tiltakozásához, de a sztrájk alatt éppenhogy kikapcsolta dinamikus árszabását, ami lehetővé tette volna a helyzet kihasználását. A kávézólánc esetében pedig a konzervatívok azt hallgatták el – vagy nem is tudtak róla -, hogy a Starbucks a veteránokkal is törődik, ezért is indítottak egy nekik szóló programot a mostanihoz hasonló ígérettel néhány évvel ezelőtt.

Nem csillapodott januárban a kamuhírek jelentőségét talán túlbecsülő, de mindenképpen időszerű nyilvános vita sem. Ennek hatására egyre több szolgáltató és kormány jelenti be aktuális intézkedéseit a dezinformáció visszaszorítására. A Facebook a választásra készülő Németországra is kiterjesztette kamuhíreket monitorozó rendszerét, a Google kitiltott néhány kamuoldalt hirdetési rendszeréből, Nagy-Britanniában egy parlamenti képviselőkből álló bizottság hívta konzultációra a technológiai cégeket, Lettországban a legnépszerűbb helyi tévé egy főműsoridős fact-checker sorozattal jelentkezett, Csehországban pedig megkezdte működését a Centre Against Terrorism and Hybrid Threats nevű szervezet, amelynek egyik feladata az ország biztonságát veszélyeztető híresztelések monitorozása. A nyugat-európai lépéseket látva az Index szerzője körbekérdezett, mit tesznek a magyar szervek a kamuhírek leküzdése érdekében. Próbálkozásának eredménye röviden: ide-oda dobálták őt kérdéseivel, de érdemi választ igazából senkitől nem kapott. Ha érdekel a lap szerzőjének tapasztalata háromhetes kalandozásáról a magyar kamuuniverzumban, itt elolvashatod cikkét.

Captain Disillusion friss videójában – egy kicsit kikészülve olvasói hiszékenységétől – leleplezés helyett egy videós tutorialt készített ufós felvételek gyártásához. Persze az edukáció itt is elsődleges szempont. Ahogy videója végén a Kapitány megjegyzi: tanulni jó, de új képességeinket buta hoaxok készítése helyett használjuk inkább jó célra.

Interdimensional UFO Portal Tutorial!

Please consider supporting my videos on: http://www.patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion channels a popular After Effects tutorial guru to expla…

Nem mellesleg Captain Disillusion a hónap közepén frissítette a csodakarkötőről szóló nyomozását is, az erről beszámoló videóját itt nézhetitek meg:

Cicret Bracelet UPDATE

Please consider supporting my videos on Patreon: http://www.patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion reports on the latest developments of the fable…

A Nutella egyik fontos összetevője rákkeltő – vettek elő újra a termék ellenzői egy 2016-os tanulmányt. A jelentésből azután lett megint ügy, hogy a Nutellát gyártó Ferrero a közelmúltban nyíltan kiállt a pálmaolaj emberi szervezetre való veszélytelensége mellett. A cég állítása szerint az összetevő – abban a formában, ahogy náluk felhasználják – biztonságos, és a vállalat az EFSA-jelentés ellenére sem cseréli le termékében.

Feltámad a Trabant, 1,4 millióba fog kerülni! – éledt fel egy több éves hoax az év elején. Az értesüléshez képet is csatoltak, az azonban nem az állítólag februártól kapható új modell fotója, hanem egy tanulmányautóról készült, több éves felvétel. A képen látható kocsiból viszont – érdeklődés hiányában – sosem lett szériaérett autó. A vezess.hu szerzője mindezek ellenére most is megkereste a Trabant Nt készítőit, akiktől megtudta: továbbra sincs esély a Trabi gyártásának beindítására.

A szilveszteri isztambuli robbantás után újra ártatlan emberek kerültek veszélybe amiatt, hogy fényképeiket a sajtó gyanúsítotti fotóként közölte. Bár a hírbe hozott férfiak gyorsan tisztázták magukat, a nemzetközi sajtó még hosszú ideig keringette fényképeiket. Érdekes módon fotóik első körben még a félreértésről beszámoló First Draft News cikkében is megjelentek, és csak utána jutott eszébe valakinek, hogy jó lenne az ártatlan alanyok arcát felismerhetetlenné tenni.

A kanadai mecset elleni, 6 halálos áldozattal járó támadás során is rengeteg kamu információ jelent meg a neten. Jelenleg a mészárlás elkövetésével egy Alexandre Bissonnette nevű, francia-kanadai férfit vádolnak. Bár az eset után rövid ideig egy marokkói származású tettestársról is beszéltek, róla később kiderült: csupán szemtanú volt. A lapok ennek megfelelően módosították is cikkeiket, egyedül a Fox News tartott ki a megcáfolt információ mellett, de ők is csak addig, míg Juston Trudeau kanadai kormányfő kommunikációs stábja levelet nem írt nekik. Nem sokkal később a Fox törölte az addigra sokak által megosztott tweetjét, és sajnálatát fejezte ki tévedése miatt. A merénylet körüli szóbeszédekből egyébként a BuzzFeed készített egy gyűjtést is, amelyben szerepel például annak a hamis információnak a története is, miszerint az elkövetők nemrégiben érkezett szíriai menekültek voltak, valamint az a paródiaoldal által terjesztett kamuértesülés is, miszerint a gyilkosok a fehérek felsőbbrendűségét hirdették.

II. Erzsébet brit királynő elismerte: a törvény szerint bárkivel – akár Donald Trumppal is – szabadon végezhet, ha veszélyezteti országát. A kamucikket kitaláló szatirikus lap, a The Daily Mash szerkesztője a BuzzFeednek arról beszélt, hogy nem vállalhat felelősséget mások ostobaságáért, és szerinte olvasóik többségének azért lejött, hogy viccről van szó.

Milliók kívántak boldog születésnapot a kisfiúnak, akit betegsége miatt senki nem köszöntött fel – terjedt el a sajtóban a hír január közepén, egy fényképpel illusztrált facebookos bejegyzés apropóján. Aztán néhány nap múlva kiderült: a súlyos beteg brazil fiú fotóját egy csaló használta fel lájkszerzésre. Több mint 4 milliót sikerült összegyűjtenie vele.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!