A Kijózanító rózsaszín című könyv szerint 1997 és 2003 között hat nyugat-afrikai országon vonult végig a korojárvány, vagyis az a kultúrspecifikus szindróma, amely során a páciensek azt hiszik, külső nemi szerveik összezsugorodnak és visszahúzódnak. A szerző a nigériai Vanguard című napilapot idézve így számol be a kór által kiváltott riadalomról:

“Pánik kerítette hatalmába Plateau tartomány központját [Jost], miután több esetről számoltak be, amelyben szervek tűntek el, állítólag rituális célokból. Nem kevesebb, mint hat ilyen esetről érkezett jelentés az elmúlt héten az állam fővárosának különböző részeiből, az áldozatok pedig férfiak és nők, akiknek a nemi szerveik állítólag ‘eltűntek’, miután szervtolvajokkal érintkeztek. Egy középkorú férfit majdnem meglincseltek tegnap a Rwang Pam utcában, miután többek szerint ‘távirányításos módszerrel ellopta’ egy másik férfi nemi szervét. Az áldozat állítása szerint érezte, ahogy becses testrésze zsugorodásnak indul, miután beszélt a gyanúsítottal, aki útbaigazításért szólította meg.”

A könyv szerzője szerint e tévképzet hátterében két nyugat-afrikai kulturális hiedelem áll: egyrészt errefelé szeretik a nem kívánt eseményeket valamilyen természetfeletti beavatkozásra fogni, másrészt sokan hisznek abban is, hogy a boszorkányok ellopják és megeszik a férfiak péniszét és a nők méhét, vagy túszként tartják fogva a szerveket a váltságdíj megfizetéséig.

Hogy mi történt valójában? A könyv szerint az érintettek nemi szervei a vizsgálat során annak ellenére is sértetleneknek tűntek, hogy az áldozatok váltig állították, teljesen eltűntek. Az orvosok szerint a koro áldozatait valójában tömeghisztéria kerítette hatalmába, és szorongásuk abban a téveszmében csapódott le, hogy nemi szervük a szemük láttára tűnik el.

Amikor a neten rákerestem erre a betegségre, egy meglepően részletes magyar nyelvű Wiki-bejegyzést is találtam, amelyből kiderül: a szindróma Afrikán kívül többnyire Délkelet-Ázsiában bukkan fel. Akit érdekel a kór eredete vagy épp kezelése, odaát megtalálja a részleteket.

Ami pedig a kultúraspecifikus betegségeket illeti, a Kijózanító rózsaszín szerint sok létezik belőlük, és mindegyik az adott közösség életét meghatározó körülményeket tükrözi. Míg a mítoszok között élő nyugat-afrikaiak a kilencvenes évek végén nemi szervük elrablásától tartottak, szorongó kelet-ázsiai társaik a mély gyökerű udvariassági normák megsértésétől rettegtek. Ismert fóbia a szerző szerint a szigorú etikettjéről híres Kelet-Ázsiában például a szekimen-kjofu, amelynek alanyai az elpirulás következményeitől tartanak.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!