A Facebook – tavaly év végi bejelentése után – Európára is kiterjeszti kamuhíreket monitorozó rendszerét, és az orosz titkosszolgálati dezinformálástól rettegő, választásra készülődő Németországban is beveti tartalomszűrőjét. A hírek szerint az ellenőrzést egy külső nonprofit cég, a Correctiv végzi majd. A felhasználók jelentése után a Correctiv átnézi a szóban forgó cikkeket, és ha kamunak találja őket, a bejegyzés mellett megjelenik a “vitatott” jelzés, az algoritmus pedig alacsonyabb gyakorisággal rakja majd a feedünkbe ezeket sztorikat.

Nagy-Britanniában – ahol az ellenőrizetlen unióellenes információk nagymértékben befolyásolták a Brexitről való döntést – egy parlamenti képviselőkből álló bizottság hívta konzultációra a nagy technológiai cégeket annak átbeszélésére, mit lehetne tenni a felületeiken megjelenő kamuhírek ellen. A bizottság elnöke szerint ugyanis a közösségi oldalaknak igenis van felelősségük abban, milyen tartalmak keringenek az általuk üzemeltetett platformokon.

A kamuhírek elleni küzdelemhez a BBC is csatlakozott, a Reality Check csapatának feladata elsősorban a közösségi médiában megosztott információk ellenőrzése lesz. És nemcsak leleplezni akarják majd a hamis információkat, hanem különféle formátumok bevetésével azt szeretnék elérni, hogy a cáfolatokat is legalább olyan vonzóvá és népszerűvé tegyék, mint amilyenek a kamu anyagok.

Lettországban egy vasárnap esti, főműsoridős sorozattal jelentkezik majd a legnépszerűbb helyi tévé, a TV3. Az első műsorszám annak a putyini propagandagépezetnek a működését mutatta be, amely a 2014-ben orosz területről lelőtt maláj repülő tragédiáját megpróbálta az ukránokra kenni. A nyolc epizódosra tervezett adás következő részeiben foglalkoznak majd többek között a hirdetőtáblára kiszögezett, hároméves kisfiú meg nem erősített történetével és a menekültekkel való riogatással is.

Csehországban az év elején kezdte meg működését a Centre Against Terrorism and Hybrid Threats nevű szervezet, amelynek egyik feladata az ország biztonságát veszélyeztető híresztelések monitorozása és ellenőrzése lesz. A Guardian beszámolója szerint itt is az orosz propagandától való félelem az első ok, amely a kormány szerint alááshatja az ország demokratikus berendezkedését és nyugati elköteleződését. Az egykori csehszlovák kihallgatóközpontban elhelyezett egység a tervek szerint a zsarolás és a lobbizás kivédésében is segítséget nyújt majd.

Fotó: pexels.com / euvsdisinfo.eu 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!