A “horrorbohócok” megérkeztek Európába is: először Nagy-Britanniából, majd Hollandiából és Svédországból érkeztek jelentések arról, hogy bohócruhába öltözött személyek ijesztgetik a lakosságot. A jelenség a tengerentúlon ütötte fel a fejét augusztus közepén, és azóta több mint száz bejelentést tettek a környéken settenkedő, bohócruhás alakokról szerte az Egyesült Államokban. A mainstream média és a kamuhírekben utazó szájtok imádják a témát, és az állítólagos fenyegetések folyamatos tudósításával országos hisztériát generálnak a jelenségből – a pánik hatására pedig még több idióta poéngyárosnak jut eszébe, hogy ő is “megviccelje” az övéit. Hasonló hisztéria persze nem először történik meg az Egyesült Államokban, a jelenségnek több évtizedre visszatekintő múltja van. További részletek a bohócparáról ebben a cikkben:

Így terjed a bohóchisztéria Amerikában

Térképre vitték az elmúlt hónapokban jelentett bohócészleléseket. Poéngyárosok, szenzációt szimatoló média és rettegő lakosok.

Putyin hazahívta az oroszokat külföldről. Itt a világháború – rémisztgettek a héten brit bulvárlapok. Nincs jósdám, hogy megmondjam, hoz-e háborút a jövő, de az angol lapok által idézett orosz cikk nem erről szól. A Znak írásában ugyanis a lépés indoklásaként nem a közelgő katonai konfliktus réme szerepel, hanem egy orosz közvéleményt jogosan irritáló jelenség. Nevezetesen az, hogy miközben az orosz elit a hazaszeretetről szónokol, gyermekeiket külföldi iskolákba járatják. Hogy ebből Nyugaton világégéssel való riogatás lett, ahhoz a kombinatív valóságértelmezéséről és hatásvadász címeiről ismert angol bulvársajtó is nagyban hozzájárult.

A bevándorláspárti politikus első találkozása a migránsokkal – ezzel a szöveggel terjedt a neten egy fotó, amelyről viszont – egy gyors képkeresés után – kiderült: egy 33 éves máltai férfit ábrázol, aki 2015 januárjában rajtakapott egy finn férfit kocsija feltörésén. Pechjére nem hagyta annyiban, és a finn úgy megverte, hogy arcát 12 öltéssel kellett összevarrni. További részletek itt:

Első találkozás a migránsokkal?

A fotón egy férfi vérző feje látható. A képhez kapcsolt történet szerint egy bevándorláspárti politikust jutalmaztak így pártfogoltjai.

Putyin szakít Trumppal az amerikai elnökjelölt nőgyalázásai miatt – hozott le a Mandiner infói szerint a Lokál egy kamuhírt. Bár a “szakításról” tényleg megjelent egy “hír” a New Yorkerben, az a fiktív hírekben utazó Borowitz Report nevű rovatban jött le.

Haitiban már csak 2 százaléknyi erdő van – bukkant fel újra egy évek óta emlegetett szám azt követően, hogy az országra ismét lecsapott a hurrikán. Egy amerikai meteorológusnő egyenesen arra vetemedett, hogy fákat evő haiti gyerekekről beszéljen. A Vice annak járt utána, mi igaz ebből a kétszázalékos számból (egy kutató szerint semmi), és miért vezet félre minden olyan segítségnyújtási kísérlet, amely abból indul ki, hogy az erdőirtás az ország legnagyobb problémája.

Haitiban már csak 2 százaléknyi erdő van?

Az erdőpusztítás Haiti nehéz helyzetének egyik legmeghatározóbb oka – jelenik meg rendre az ország helyzetét taglaló elemzésekben.

Hazudik Hillary Clinton, amikor azt mondja: 2001. szeptember 11-én kivonult megnézni a WTC elleni terrortámadás helyszínét – támadta be Rudolph Giuliani egykori New York-i polgármester a demokraták elnökjelöltjét, aminek – legalábbis számára – nagyon kínos kifutása lett. A lapok ugyanis gyorsan előszedtek egy képet, amelyen az ex-polgámester látható New York utcáin, a háta mögött a maszkot viselő akkori szenátorasszonnyal, Hillary Clintonnal. A kép ugyan a támadás másnapján készült, azaz szeptember 12-én, de – mint az szintén kiderült – Hillary sosem állította, hogy 11-én járt volna az utcákon. Giuliani – miután szembesítették a tényekkel – elismerte tévedését és bocsánatot kért az elnökjelölttől.

rudy2

Az amerikaiak orosz színekre festik repülőiket, hogy így készítsenek elő egy kamutámadást Szíriában – kombináltak a neten, miután megjelent egy kép a világoskék-sötétkék-fehér színűre festett amerikai gépről. A színösszeállítás valóban emlékeztethet az egyik orosz harci repülőre, a Snopes szerint azonban a két gép formája teljesen különböző – így a mobilok és a közösségi média világában gyorsan lebuknának az amerikaiak, ha tényleg ilyen szándékból festették volna át repülőjüket. A festésre egy gyakorlat keretében került sor, és az ilyeneket általában nem is rejtik véka alá.

Ellopták egy kocsi zárt tetőcsomagtartóját, amelyben a család a nyaralás alatt meghalt nagymamát akarta hazavinni – éledt fel a hírek között egy ezeréves városi legenda, amelynek magyar változata már Dobos Ilona néprajzkutató 1986-os könyvében is megjelent. Persze egy legenda esetében nem elképzelhetetlen, hogy egyszer a való életben is megtörténjen, de nem ez a mostani orosz verzió lesz példa erre. A történet forrásaként hivatkozott Vesti.ru ugyanis azóta megírta: az ellopott nagymama története újságírói kacsa. Akit érdekel, itt elolvashatja a legendát Cserna-Szabó András feldolgozásában is:

Ellopták a nagyi hulláját! | Urban Legends

“Akkor már sejtettük, hogy valami kurvára nincsen rendben. (..) Ugyanis a nagyi teljesen meg volt halva.”

Egy kínai cég főnöke elvárja, hogy női alkalmazottai minden nap megcsókolják – terjedt el október elején, míg a New York Times ki nem derítette: semmi sem igaz a történetből. A lapban azt írják: a beazonosított cég alkalmazottai szerint nem főnökük látható a videón, nem a cég irodájában készült a felvétel és a munkatársak sem hordanak hasonló egyenruhát. Az pedig végképp nem igaz, hogy a főnököt bármikor is meg kellene csókolniuk – írta meg a hvg.hu.

Nem akarok egy olyan társadalom tagja lenni, ahol a férjek prostituáltként öltöztetik a feleségeiket – terjed a neten egy Keanu Reevesnek tulajdonított szöveg. A Snopes szerint azonban nem találni nyomokat arra nézve, hogy a neves színész valaha is mondott vagy írt volna olyat, amit most hozzá kapcsolnak.

Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalókfigyelmeztetett a rendőrség. A telefonálók százezres és milliós kifizetéseket ígérnek, amiért cserében pártízezres átutalást kérnek. Aki fizet, keresztet vethet a pénzére.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!