Hillary Clinton meghalt / dublőr helyettesíti / egy éve van csak hátra / Parkinson-kórban szenved – ilyen szóbeszédek röppentek fel azt követően, hogy a demokraták elnökjelöltje szeptember 11-én rosszul lett. Pedig – mint az a nol.hu összefoglaló cikkéből is kiderül – a hivatalos tájékoztatás szerint nincs nagyobb baja, mint az összeesése után közölt tüdőgyulladás, amelyből azóta annyira már felépült, hogy visszatérhetett kampányolni. A Clintonnal kapcsolatos elméleteket az is szítja, hogy a szóbeszédeket Donald Trump és kampánycsapata is előszeretettel idézi, de az ügyet Clinton kampánycsapata sem segítette azzal, hogy nem hozták nyilvánosságra a jelölt részletes egészségügyi leleteit. A Slate cikke történelmi kontextusban mutatja be: nem könnyű egy nőnek elhitetni magáról Amerikában, hogy alkalmas egy nagyobb feladatra.

A NASA 2000 év után frissítette a csillagtérképet – terjedt el egy jó pár éve keringő szóbeszéd idén is, pedig valójában csak arról van szó, hogy az egyik női magazin félreértelmezett egy gyerekeknek szóló, edukációs NASA-cikket, amit aztán jó páran átvettek tőlük. A Gizmodo mindenesetre megkereste a sztoriba bevont űrügynökséget is, akik – bár szájtjukra is ki van írva – újra elmondták: az asztrológia nem tudomány, nekik ahhoz semmi közük nincs. Idézett cikkük pedig nem a csillagjegyek megváltoztatásáról tudósít, hanem csak megemlíti, hogy azok helyzete az idők folyamán elmozdult.

Egy ufó okozta a SpaceX szeptember eleji balesetét – terjedt el a cég Falcon típusú rakétájának sikertelen kilövése után. Ha az ufót szó szerint értjük (vagyis az azonosítatlan repülő tárgy megjelölés betűszavaként), akár igaz is lehet az állítás, bár ezzel azért érdemes megvárni a robbanás okairól szóló jelentést is. A földönkívüliek vagy rivális űrcégek közbeavatkozásáról szóló magyarázatkísérleteket viszont érdemes igen erős gyanúval kezelni.

Falcon 9 explosion UFO conspiracy, 1.9.2016.

SpaceX Falcon 9 explodes during fueling, leaving Israeli Spacecom’s future in doubt, internet to sub-Saharan Africa delayed, and questions about Falcon 9’s r…

J. K. Rowling volt az első milliárdos, aki adakozásai miatt csúszott le a Forbes listájáról – terjedt szeptemberben is a Harry Potter könyvek szerzőjéről. Mindenképp becsülendő az írónő karitatív tevékenysége, de nem az első, aki így járt.

Harambe McHarambeface-nek nevezték el egy kínai állatkert gorillabébijét – terjesztette el a Boston Leader. Az idióta név a híradás szerint a látogatók miatt lelőtt cincinnati gorilla emlékét idézte meg, az értesülést eredetileg közlő oldalt azonban csak a hír megjelenése előtti napon hozták létre – hiába is állította, hogy már 1932 óta szolgáltatja a híreket.

Svédország hivatalosan is átáll a hatórás munkarendre – állította szeptember elején egy videó. Erről persze nincs szó, mindössze az történt, hogy néhány svéd vállalat már tesztelte egy ilyen lépés hatásait. De nem állami szabályozás hatására, hanem önkéntesen és kísérleti jelleggel – írja a svéd Metro. Az állítás egyébként már tavaly is elterjedt, amiután a local.se megírta, miért van az ország nagyon messze még attól, hogy egy ilyen lépés hivatalos és általános legyen.

Egeret találtak egy hazai kínai gyorsétterem ételében – éledt fel egy 2013-as facebookos poszt, amely már három éve sem volt igaz. Az átveréshez csatolt képet felhasználták már többek között Kansasban, Pennsylvaniában, Lagosban és Caracasban is.

Augusztus végén a Facebook hírfigyelő algoritmusa bedőlt egy kamuhírnek. Az esetről kárörvendve adott hírt a világsajtó, de közben maguk az újságírók is elkövettek egy hibát – linkelték az ominózus cikket. Ezzel pedig nemcsak további látogatókat szállítottak a “másik oldalnak”, hanem egyben megerősítették a kamuhíroldal pozícióját az internetes keresőkben, és – valamennyire – rontottak saját oldaluk keresőbeli rangsorolásán is. Mit kellett volna tenniük? Itt kiderül.

Amerikában szeptemberben is több helyen fordultak a rendőrséghez azzal, hogy gyerekcsalogató bohócokat láttak, de közben egy olyan férfi is lebukott, aki megalapozatlanul híresztelte egy bohóc felbukkanását a háza előtt. Az eset az észak-karolinai Winston-Salemben történt, ahol a rendőrség nyomozása után a bejelentő elismerte, hogy a történetet csak kitalálta.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!