Felháborodásukat fejezték ki Meissen nudistái azután, hogy a helyi önkormányzat – egy közeli menekülttábor lakóinak vallási érzékenységére hivatkozva – azt tanácsolta nekik: ezentúl ne fürödjenek fürdőruha nélkül a tóban. A nudisták állítólag korábban egy takarófalat kértek a várostól, de helyette csak egy “német fürdőzési etikettet” kaptak, amelynek 9. pontja megtiltja a meztelenkedést a strandon. A szabad testkultúra védelmezői azonnal jelezték, hogy több mint száz éve meztelenkednek errefelé, és szokásaikon eszük ágában sincs változtatni az újonnan jöttek miatt – körülbelül ezeket az infókat tartalmazzák azok a cikkek, amelyek a német Bild és Focus tudósításai alapján brit közvetítéssel néhány magyar online oldalon is megjelentek. (Az Index erről szóló cikkében még az állítólagos Merkel-nudiképeket is megemlítik – tényként.)

Hogy mi ebből az igazság? A német nyelvű Vice kissé vitriolos cikke szerint nem sok. Valóban lesz ugyan egy menekülttábor a Meissen közeli moritzburgi nudista strand közelében, de a meztelenkedést tiltó szabályzat csak egy félreértés. A lap megkereste a német fürdőzési társaságot, amelynek a brosúráját kiküldték a nudistáknak, és megtudták tőlük, hogy 11 pontos ajánlásukban szó sincs arról, hogy egy nudista strandon ne lehetne meztelenkedni.

A hírbe hozott 9-es pont mindössze annyit tartalmaz, hogy a medencéket csak fürdőruhában lehet használni (utcai ruhában nem). Ez a több nyelven is terjesztett, általános ajánlás azonban nem a nudista, hanem a normál strandokra vonatkozik – mint az a Telegraph cikkéből is kiderül -, célja pedig az, hogy a menekültek tisztában legyenek a fürdőzés németországi szabályaival, és a strandok területén biztonságosan mozoghassanak.

A Vice szerint ezt a levelet tölthette le valószínűleg egy helyi illetékes a szervezet oldaláról, és küldte ki a nudista strandnak, világraszóló bonyodalmakat okozva. Hogy a zárójeles megjegyzést, amely a 9-es pont értelmét egyértelművé teszi, a Bild vagy a Focus húzta ki (a Vice szerzője erre tippel), vagy a naturistáknak küldött levél feladója, az már a Vice cikkéből nem derül ki, ugyanis hiába hívták fel a nudista szervezet képviselőjét, ott rájuk csapták a kagylót.

A bejegyzés angol változata: Were nudist really told to cover themselves up because of immigrants?

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!