A vizelet hatására elszíneződő medencevíz legendája világszerte ismert, de ilyen jelzőanyagot az üzemeltetők nem használnak – írtam 2005-ben, azaz tizenegy évvel ezelőtt az Urbanlegends.hu-n. Akkor megkerestem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) is, ahonnan azt a választ kaptam, hogy “vizelet hatására elszíneződő vegyületek ismertek, de Magyarországon nincs ilyen használatban“.

2016 májusában aztán a Ripost egy – azóta 18 ezer ember által megosztott – cikkében arról írt, hogy “idén nyáron minden nyilvános strandon bevezetik annak a természetazonos agyagnak a használatát, ami kékre színezi a vizet, ha pisivel kerül reakcióba“. A forrás nélküli cikk szerint ezt egy magyar találmány teszi majd lehetővé, amelyet “már évek óta használnak több országban”, és “mostantól a magyar strandokon is“.

Bár a hivatkozások hiánya sejttette az információ komolyságát, előző megkeresésem óta eltelt annyi idő, hogy másodjára is rá merjek kérdezni az ÁNTSZ-nél. Ma a válasz is megjött, eszerint (kiemelések tőlem):

A megkeresésben hivatkozott cikkben említett témával kapcsolatban Magyarországon jelenleg nincs és nem is várható szabályozás.

Tájékoztatom továbbá, hogy az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet alapján a közösségi használatra szánt medencés fürdővizekkel vízzel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek bejelentés-kötelesek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felé, azonban Magyarországon jelenleg nincs vizeletet elszínező szer engedélyezve, továbbá nem is kértek ilyen termékre vonatkozóan engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól.

Bár a vizeletben előforduló karbamid kimutatására használt ún. biuret-reakció során valóban ibolyaszín vegyület keletkezik, de ez a medencevízben spontán nem mehet végbe, valamint a reakciót más anyagok, pl. fehérjék is adják.

Ugyanakkor a fürdő üzemeltetők előszeretettel terjesztik a legendát abban a reményben, hogy ezzel visszaszorítható a medencébe vizelők száma.

Sajnos, a medencébe vizelés valóban létező fürdőhigién és egyben közegészségügyi probléma. Ugyanis a vizeletben előforduló anyagok a fertőtlenítésre használt klórral reakcióba lépve fertőtlenítési melléktermékek képződéséhez vezetnek, amelyek amellett, hogy kellemetlen szagúak, irritálják a szemet és a légutakat, és egyes tanulmányok szerint rákkeltők is lehetnek.

A bőrről a vízbe kerülő izzadtság, naptej vagy kozmetikumok ugyancsak hozzájárulnak ezen anyagok képződéséhez. Fontos tehát, hogy a fürdőzők tisztában legyenek azzal, hogy az egészséges és tiszta medencéért ők tehetik a legtöbbet, azáltal, hogy alaposan (szappannal!) lezuhanyoznak, mielőtt a medencébe mennek, és természetesen nem vizelnek a medencébe, függetlenül attól, hogy jelzi ezt festék, vagy sem.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!