Az egyes helyeken ifjú Indiana Jonesként emlegetett, quebeci William Gadoury a hírek szerint a maják asztronómiai tudásának ismeretében, műholdképek segítségével azonosította az elveszett települést. A fiú szerint ugyanis a maja városok a csillagok helyzetéhez hasonlóan helyezkednek el a térképen, és a csillagkép alapján egy város hiányzik az ismert települések közül. A beszámoló szerint Gadoury felfedezése hamarosan egy tudományos szaklapban is megjelenik, és elméletét a fiú egy 2017-es tudományos rendezvényen is előadhatja.

A hír gyorsan körbeszaladt a világon, és csak kevés lap tudott ellenállni az ütős sztorinak. A szkeptikusok szerint azonban a történet túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Ezek egyike David Stuart, a Texasi Egyetem antropológusa lesújtó szavakkal illette az általa csak a junk science egy példájának nevezett elméletet. A maják ugyanis szerinte nem a csillagképek alapján húzták fel városaikat, “ilyen mintát belátni a települések elhelyezkedésébe olyan, mint egy Rorschach-teszt, ugyanis települések – akárcsak csillagok – mindenfelé vannak. Azt Stuart is elismeri, hogy a felfedezett terület emberi beavatkozás eredménye lehet, de ő inkább egy búza- vagy kukoricaföldre tippel.

Hasonló véleményen van a USC Dornsife antropológusa, Thomas Garrison is, aki a képek alapján még azt a becslést is megkockáztatta, hogy a terület körülbelül 10-15 éve lehet parlagon. Tippjét egy másik műholdfelvétellel is megpróbálta alátámasztani, amely egy tényleg elhagyott mezőgazdasági területet ábrázol Guatemalában.

A szintén a Gizmodónak nyilatkozó szlovén antropológus, Ivan Šprajc szerint sem bizonyított, hogy a maják a csillagok elhelyezkedésének mintájára húzták volna fel városaikat.

A maja terület olyan sűrűn lakott volt a klasszikus maja időkben, hogy néhány évvel ezelőtt az ismert régész, Ed Kurjack arról beszélt, hogy valahogy úgy nézhetett ki, mint az Ohio völgye, teli egymáshoz közeli városokkal – ezt már Susan Milbrath, a Florida Museum of Natural History kurátora meséli a Wirednek, hozzátéve, hogy a területen kutatva jó eséllyel bárhol találni egy régészeti lelőhelyet.

Az ugyanennek a lapnak nyilatkozó Richard Hansen régész szerint a kanadai fiú által felfedezett objektum egészen közel van a 2009 óta feltárás alatt álló Uxul maja városhoz, tehát rég elveszett településről már csak ezért is értelmetlen beszélni.

Tehát nagyon úgy tűnik, hogy a téma diplomás ismerői egy emberként – igaz, különböző érvek mentén – szólaltak fel a kanadai fiú felfedezése ellen. David Stuart kivételével egyikük sem ütött meg kemény hangot a lelkes tini elméletével kapcsolatban, de felhívták a figyelmet arra, hogy az internet gyakran képes túlfújni felfedezéseket, egészen bele a mainstream sajtóba.

Persze, csak a szakmai féltékenység beszél belőlük, amiért nem ők találták meg. Reakciósok! – vágnak vissza a szkeptikus cikkek facebookos kommentelői, amire csak annyit lehet mondani: idővel úgyis kiderül, kinek volt igaza.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!