“Drámai hangvételű interjú” kering az internetes hullámokon – idézte meg egy “oknyomozó” cikkben a Kelet-Magyarország az Index másfél évvel ezelőtti chemtrailes kamuinterjúját. A más kelet-magyarországi lapok által is átvett írás vonala a következő: a cikk elején megidézik az állítólagos nyíregyházi pilóta “vallomását”, aztán az ebben fellelhető “konkrét nyomok” alapján megindul a nyomozás, megszólalnak szakértők is (szegények, amikor rájöttek, mihez adták a nevüket), és amikor már-már lelepleződne az egész chemtrail összeesküvés, jön a “mégsem lehetetlen?” rész, néhány újabb összeesküvés-elmélettel és a végén a szerkesztői megjegyzéssel: “egyébiránt komoly, hiteles, tanult emberek szerint a mai világban minden megtörténhet…”

Havi 216 ezres támogatás jár a migránsoknak – terjedt a héten egy BMW-ből kiszálló “nem magyar” fickó által elhagyott kifizetési cetlire hivatkozva. Mivel többen is megkerestetek a cikkel kapcsolatban, a szöveget elküldtem véleményezésre Somogyvári Zoltánnak, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának. Somogyvári szerint az idézett cikkben említett támogatási formák egy létező rendszert mutatnak be, de az anyag címe – amely azt sugallja, mintha minden menekült folyamatosan 216 ezer forintot kapna – félrevezető lehet. További részletek itt.

Elkezdték kiküldeni a katonai behívókat – jelent meg újra a Facebookon egy féléves cikk. Persze az írásból már az is kiderül, hogy önkéntes műveleti tartalékos katonák behívásáról van szó, akiket a Határozott fellépés 2015 gyakorlaton, illetve az ideiglenes biztonsági zár kiépítésében résztvevő hivatásosok helyére hívtak be tavaly ősszel. A cikk illusztrációjaként használt kép pedig még egy ennél is régebbi behívót ábrázol, lásd a Néphadsereg illetve a KISZ varázsszavakat, valamint a nem véletlenül áthúzott dátumot.

Új videójában CaptainDisillusion két ausztrál villámcsapásos videó nyomába eredt. Ez az epizód most nem annyira ütős, és egy kicsit hosszabb is a kelleténél, de azért legyen meg itt is.

Australian Lightning DOUBLE DEBUNK

Please consider supporting my videos via: http://www.patreon.com/CaptainDisillusion For Vulcans: technical debunking starts at 4:28. Captain Disillusion pulls a double shift and deconstructs two similar hoax videos featuring close encounters with lightning.

– „Jobb egy napot oroszlánként élni, mint száz évet birkaként” – retweetelt egy Mussolini-idézetet Donald Trump twitteres oldala. Ez már önmagában elég lett volna a republikánus elnökjelölt-aspiráns támadóinak ahhoz, hogy egy újabb fogást találjanak Trumpon, de a java csak ezután következett. A Gawker ugyanis megírta: az egészet két szerzőjük eszelte ki. Ilduce2016 nevén nyitottak egy Twitter-profilt, ahová Trump nevével összekötött Mussolini-idézeteket posztoltak, és minden egyes alkalommal felhívták rá Trumpék figyelmét is. Február végéig kellett várniuk arra, hogy a Trump-profil rátapadjon a légypapírra, és retweetelje a fent idézett mondatot. Amikor Trumpot szembesítették azzal, hogy kinek az idézetét lobogtatta, a jelöltaspiráns a tőle megszokott módon mászott ki a csapdából: nem visszakozott, nem kért bocsánatot, csak beszélt róla még egy kicsit. “Ez egy nagyon jó idézet. Nem tudtam, kitől származik, de nem mindegy, hogy Mussolini vagy valaki más mondta? Ettől még egy remek idézet” – mondta.

Illusztráció: Nagy Áron

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!