A fotókkal illusztrált állítás nem új, de 2016 márciusában egy német nyelvű, kamu Anonymous-csoport bejegyzéseinek köszönhetően újra széles körben terjedt a neten.

A képek ugyan valósak, a hozzájuk fűzött magyarázat azonban kitaláció. A fotókon valóban a fiatal Angela Merkel látható bőrfejűek körében, de nem mint azok “babája”, ahogy a terjesztők sugallják, hanem mint a német kormány ifjúsági és nőügyi minisztere.

A felvételek 1993-ban készültek, amikor is Angela Merkel – Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügy-miniszter társaságában – egy agresszió- és erőszakellenes ifjúsági program keretében egyfajta női Mátyás királyként szélsőséges fiatalok csoportjait kereste fel szerte az országban, hogy első kézből informálódjon a fiatalkori erőszak kultúrájáról.

A Mimikama tényellenőrző oldal szerint a programot már a maga idejében igen sok kritika érte eredménytelensége miatt, és mai szemmel a bőrfejű fiatalokkal való mosolygós fotózkodás is butaságnak tűnik, de “együtt lógásról” szó sincs. A képek egy egyszerű politikai látogatást örökítenek meg, amit a miniszterasszonyok környezetből kilógó öltözéke egyébként első ránézésre el is árul.

Vannak persze, akiket sem ez, sem a tények nem zavarnak: a fotósorozat a Facebookon egy nap alatt 10 ezernél is több lájkot és megosztást generált, miközben a Mimikama leleplező bejegyzése e cikk írásakor 3 megosztást mutatott.

Update | Néhány nappal később ugyanez a facebookos oldal azt próbálta elhitetni követőivel, hogy Angela Merkel tavaly még szelfizett az egyik brüsszeli merénylővel. Természetesen ez az állítás sem volt igaz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!